Η επιστροφή στο γραφείο δεν σημαίνει πάντα αύξηση παραγωγικότητας, λένε οι ειδικοί

Η επιστροφή στο γραφείο δεν σημαίνει πάντα αύξηση παραγωγικότητας, λένε οι ειδικοί
Creative, people and coworking space in office for business on project in company as developer in digital agency. Group, feedback and collaboration in communication, growth or career in brand design Photo: Shutterstock
Νέα έρευνα δείχνει ότι το υβριδικό μοντέλο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την πλήρη φυσική παρουσία.

Πολλοί εργοδότες που έχουν ήδη εφαρμόσει πολιτικές επιστροφής στο γραφείο (RTO) σχεδιάζουν να ζητήσουν από τους εργαζομένους να περνούν ακόμα περισσότερο χρόνο στον χώρο εργασίας το 2025.

Σε πρόσφατη έρευνα του Resume.org, σχεδόν τα τρία τέταρτα των στελεχών που έχουν ήδη εφαρμόσει RTO πολιτικές δήλωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται από το γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και περιλάμβανε 900 επιχειρηματίες, επιβεβαιώνει τη γενική τάση των εργοδοτών να απαιτούν περισσότερη φυσική παρουσία στο γραφείο το νέο έτος.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η AT&T και η Starbucks συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που ζητούν περισσότερη «ζωντανή» επικοινωνία αντί για εικονικές συναντήσεις μέσω FaceTime.

Συγκεκριμένα, το 73% των ερωτηθέντων που έχουν ήδη εφαρμόσει RTO κανόνες δήλωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα απαιτούν από τους εργαζομένους να επιστρέφουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδόν ένας στους τρεις εργοδότες σκοπεύει να ζητήσει πλήρη επιστροφή στο γραφείο κάθε εργάσιμη ημέρα, ενώ μόλις 2% των εταιρειών θα επιτρέπουν εργασία από το γραφείο μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή στο γραφείο δεν σημαίνει περισσότερη παραγωγικότητα

Ενώ οι περισσότερες εταιρείες επικαλούνται την αύξηση της παραγωγικότητας ως λόγο για την επιστροφή στο γραφείο, η ερευνήτρια του μέλλοντος της εργασίας Nicole Kyle αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό.

Μιλώντας στο Business Insider, η Kyle ανέφερε ότι πολλές μελέτες δείχνουν πως η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται απαραίτητα με την εργασία στο γραφείο και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να βελτιωθεί με περισσότερες επιλογές για υβριδική ή απομακρυσμένη εργασία.

Οι εργοδότες ίσως δεν ενδιαφέρονται αν παραιτηθείς

Οι εργαζόμενοι έχουν προσπαθήσει να αντισταθούν στις εντολές επιστροφής στο γραφείο, αλλά συχνά χωρίς επιτυχία. Πολλοί εργοδότες θεωρούν ότι δεν ζητούν κάτι υπερβολικό από τους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 49% των εργοδοτών δεν ανησυχούν ιδιαίτερα ή δεν ανησυχούν καθόλου ότι η πολιτική επιστροφής στο γραφείο μπορεί να οδηγήσει σε παραιτήσεις.

Περίπου 7 στους 10 εργοδότες δήλωσαν ότι θέλουν την επιστροφή των εργαζομένων για βελτίωση της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας, ενώ σχεδόν 6 στους 10 θεωρούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη επικοινωνία.

Η Lisa Walker, διευθύντρια στην εταιρεία αναζήτησης στελεχών DHR Global, σημείωσε ότι ορισμένοι εργοδότες βλέπουν όφελος στην επιστροφή στο γραφείο, καθώς επιτρέπει στους πιο έμπειρους υπαλλήλους να καθοδηγούν τους νεότερους.

Το τίμημα της υποχρεωτικής επιστροφής στο γραφείο

Ενώ πολλοί εργοδότες δεν θέλουν να αφήσουν τα γραφεία τους αχρησιμοποίητα, αυστηροί κανόνες επιστροφής στο γραφείο μπορεί να έχουν σημαντικό κόστος.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων διαπίστωσε ότι εταιρείες του S&P 500 που απαιτούν φυσική παρουσία αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά παραιτήσεων και δυσκολεύονται να καλύψουν νέες θέσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που αποχωρούν είναι συχνά γυναίκες, ανώτερα στελέχη ή εξειδικευμένοι επαγγελματίες.

Ο CEO της Google, Sundar Pichai, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η εταιρεία του δεν θα επιβάλει αυστηρό RTO εφόσον οι εργαζόμενοι παραμένουν παραγωγικοί από το σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: