Η επιστροφή του ταλαντούχου κ. Βάλβη
- 02/08/2013, 11:15
- SHARE
Τα νέα βήματα του επιχειρηματία που πούλησε την εταιρεία του στην Coca Cola για 40 εκατ. ευρώ.
Ο Γιάννης Βάλβης, ο επιχειρηματίας που κατάφερε να πουλήσει τα νερά Dorna στην Coca Cola και την γαλακτοβιομηχανία LaDorna στην Lactalis, επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος»: στην επιχειρηματικά παρθένα γη της Ρουμανίας για νέες επενδυτικές περιπέτειες.
Η βόλτα στα Καρπάθια και τα νέα επιχειρηματικά σχέδια
Κάπου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ο ελληνοελβετός επιχειρηματίας κάλεσε μία ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων για να τους παρουσιάσει τις επενδύσεις που είχε ξεκινήσει στα γαλακτοκομικά, μέσω της LaDorna, μιας εταιρείας που απορροφούσε πλέον όλο του το ενδιαφέρον μετά την πώληση της πηγής φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού της Dorna (στην οποία ανήκει το γνωστό διαφημιστικό σλόγκαν «δεν πίνεις νερό, πίνεις βελούδο») στην Coca Cola Τρία Έψιλον. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι είχε αγοράσει τα εμφιαλωτήρια στη Vatra Dorna από το ρουμανικό κράτος λίγα χρόνια πριν έναντι 1 εκατ. ευρώ, για να τα πουλήσει στην πολυεθνική για 40 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε: Προτίμησε το παγωτό από τα…βακτήρια
Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι, θυμούνται ότι το πρόγραμμα που είχαν λάβει πριν ξεκινήσουν την επίσκεψη, έμεινε απλώς στα χαρτιά, καθώς ο οικοδεσπότης τους το ανέτρεπε συνεχώς.
Αν και βρίσκονταν στα Καρπάθια, δεν επισκέφθηκαν ποτέ τον πύργο του Κόμη Δράκουλα, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Βάλβης σε συνεργάτη του, δεν ήθελε οι δημοσιογράφοι να συνδυάσουν κάτι τόσο σκοτεινό με την αγνότητα του βιολογικού γάλακτος της LaDorna.
Διαβάστε: O άνθρωπος που έμαθε την Ευρώπη να τρώει κρουασάν
Την τελευταία ημέρα της αποστολής το πρόγραμμα προέβλεπε την επιστροφή από την Κωστάντζα και το εργοστάσιο τυροκομικών στο Βουκουρέστι με εσωτερική πτήση. Και αυτό ωστόσο ανετράπη, καθώς ο επιχειρηματίας άλλαξε το πρόγραμμα, ώστε να επιστρέψουν με λεωφορείο, μιας και ήθελε να θαυμάσουν οι επισκέπτες του τις ατελείωτες, όπως ανέφερε, εκτάσεις παρθένας γης.
Μέσα στον εκνευρισμό που επικρατούσε, κανείς δεν κατάλαβε ότι ουσιαστικά παρουσίαζε την επόμενη επιχειρηματική του κίνηση, η οποία και θα ακολουθούσε την πώληση της LaDorna στην Lactalis έναντι 80 εκατ. ευρώ το 2008: τη στροφή στη βιολογική γεωργία.
Σύστησε την εταιρεία Dorna Agri, η οποία έχει διάθεση της 25.000 στρέμματα σχεδόν ακαλλιέργητης γης, την οποία χρόνο με τον χρόνο αξιοποιούσε όλο και καλύτερα. Αγορόρασε δεκάδες τρακτέρ, άνοιξε νέους δρόμους και συστηματοποίησε όσο γίνεται καλύτερα την καλλιέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο γεωργικός τομέας είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ρουμανία».
Επιστροφή στην αγορά εμφιαλωμένου νερού
Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί, αφού επεκτάθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην παραγωγή κρασιού, ενώ τελευταία χρόνια επέλεξε να επιστρέψει εκεί που ξεκίνησε: στην εμφιάλωση νερού.
Με το νέο σήμα της Aqua Carpatica στόχευε αρχικά στη διεθνή premium αγορά -μάλιστα για το μπουκάλι είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό αξίας 100.000 ευρώ- όμως από συνεργάτες του πείσθηκε ότι το συγκεκριμένο νερό -που διαφημίζεται ως το μοναδικό στ0ν κόσμο με μηδενικά νιτρικά άλατα- μπορούσε να σταθεί ανταγωνιστικά και στη ρουμανική αγορά.
Σε μία συνέντευξη που έδωσε στη Ρουμανία όταν ρωτήθηκε για το πως αισθάνεται για τις δύο εταιρείες νερού που δημιούργησε, ανέφερε ότι νιώθει όπως ένας πατέρας που έχει δύο κόρες: «η μία από αυτές παντρεύτηκε, έφυγε μακριά -μπορεί να έχει κάνει και μερικές πλαστικές επεμβάσεις- και έχει αλλάξει πολύ. Η άλλη κόρη είναι μαζί μου, είμαι και εγώ συνέχεια πλάι της, την μεγαλώνω με τον καλύτερο τρόπο και απολύτως φυσικά, χωρίς πλαστικές επεμβάσεις».