Η επιτυχία της Ευρώπης στη διαχείριση της πανδημίας δεν αρκεί για να σωθεί η οικονομία της
- 13/07/2020, 18:30
- SHARE
του Bernhard Warner
Η Ευρώπη μπορεί να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η ζημιά είναι εδώ για να μείνει. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 8,7% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ρυθμός ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος από τις προοπτικές που είχαν ανακοινωθεί μόλις πριν από δύο μήνες.
Οι οικονομίες σε όλη την Ευρώπη άρχισαν να βγαίνουν από το lockdown πριν από έναν μήνα, αλλά οι περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν- από αεροδρόμια έως εστιατόρια και κτίρια γραφείων. Αυτά τα μέτρα έχουν μέχρι στιγμής καταστήσει κάπως διαχειρίσιμη την κρίση του Covid-19 στο κομμάτι της υγείας, αλλά πυροδότησαν μια χειρότερη από την αναμενόμενη οικονομική κρίση σε ολόκληρο το μπλοκ των 19 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Η Επιτροπή πιστεύει τώρα ότι θα προκύψει ανάκαμψη το 2021, αλλά αυτή θα είναι εξαιρετικά άνιση μεταξύ των χωρών. Όσο για φέτος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα καταγράψουν μείωση του ΑΕΠ κατά 10% ή περισσότερο φέτος. Η Γερμανία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 6,3%. Συνολικά, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος για πρώτη φορά από το 2013.
Η Κομισιόν είχε ήδη θέσει χαμηλές προσδοκίες για φέτος, προβλέποντας το Νοέμβριο «μια παρατεταμένη περίοδο συγκρατημένης ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού στο πλαίσιο της υψηλής αβεβαιότητας». Και μετά ήρθε το χτύπημα του κορωνοϊού. Η αδύναμη ανάπτυξη μετατράπηκε σε συρρίκνωση και ο χαμηλός πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω. Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλότερη παρά ποτέ.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown είναι πιο σοβαρός απ’ ό,τι αρχικά περιμέναμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την οικονομία. «Συνεχίζουμε να πλέουμε σε ταραγμένα νερά και αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου μεγάλου κύματος λοιμώξεων».
Ο Ντομπρόβσκις, και άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν το πακέτο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τις οικονομίες που πλήττονται περισσότερο από το μπλοκ. Στον δρόμο προς μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, δεν είναι σαφές εάν θα εγκριθεί αυτό το πακέτο, παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου.