Η επόμενη Κομισιόν: Η φον ντερ Λάιεν «ψάχνει» συμμάχους προς την Μελόνι και τους Πράσινους
- 10/06/2024, 13:30
- SHARE
Με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να έχει θέσει τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανα της, η νυν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζει τους συμμάχους που θα μπορούσε να έχει ώστε να εξασφαλίσει σταθερότητα για την επερχόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας θέλει να ηγηθεί.
Η μετατόπιση προς τα δεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή του βιομηχανικού ανταγωνισμού από την Κίνα και τις ΗΠΑ
Το Reuters υποστηρίζει πως η φον ντερ Λάειν βγήκε ενισχυμένη από τις τετραήμερες εκλογές σε 27 χώρες που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, καθώς το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της κέρδισε έδρες.
Ωστόσο, για να εξασφαλίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών ηγετών της ΕΕ και μια λειτουργική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα προσωρινά αποτελέσματα της Δευτέρας έδωσαν στα κύρια κόμματα που υποστήριξαν την φον ντερ Λάιεν την προηγούμενη φορά -το ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι- συνολικά 402 έδρες στο σώμα των 720 μελών.
Αλλά αυτό θεωρείται ευρέως στις Βρυξέλλες ως μια πολύ μικρή πλειοψηφία για την άνεση. Έτσι, η φον ντερ Λάιεν μπορεί επίσης να απευθυνθεί στους Πράσινους, οι οποίοι υπέστησαν βαριές απώλειες, και στην ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία έχει συνεργαστεί στενά.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε «εργάζομαι για την οικοδόμηση μιας ευρείας πλειοψηφίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από αύριο, θα απευθυνθούμε στις μεγάλες πολιτικές οικογένειες με τις οποίες σχηματίσαμε την συμμαχία της προηγούμενης θητείας μας»
Οι προϋποθέσεις
Πρόσθεσε ακόμα πως θα μιλήσει και με άλλους μετά από αυτές τις αρχικές διαβουλεύσεις, κρατώντας τις επιλογές της ανοιχτές.
Είπε ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με όσους είναι «φιλοευρωπαίοι, φιλοουκρανοί και υπέρ του κράτους δικαίου»,μια περιγραφή που ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι ισχύει για τους Αδελφούς της Ιταλίας του Μελόνι, αλλά όχι για ορισμένα άλλα ακροδεξιά κόμματα.
Ωστόσο, οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, καθιστώντας τις προσπάθειες της φον ντερ Λάιεν για την οικοδόμηση συνασπισμού εξαιρετικά ευαίσθητες.
Η Μελόνι διατήρησε επίσης ανοικτές τις επιλογές της τη Δευτέρα, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει για μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν.
Τα εθνικιστικά, λαϊκιστικά και σκεπτικιστικά προς την ΕΕ κόμματα είναι σε πορεία να κερδίσουν περίπου το ένα τέταρτο των εδρών στη συνέλευση της ΕΕ.
Οι πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τη συνολική στροφή προς τα δεξιά στην αύξηση του κόστους ζωής, στις ανησυχίες για τη μετανάστευση και το κόστος της πράσινης μετάβασης, καθώς και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανησυχίες που εκμεταλλεύτηκαν τα εθνικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα.
Ωστόσο, το πόση ακριβώς επιρροή θα έχουν αυτά τα κόμματα θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Επί του παρόντος είναι χωρισμένα μεταξύ δύο πολιτικών οικογενειών, και ορισμένα κόμματα και νομοθέτες προς το παρόν βρίσκονται εκτός αυτών των ομάδων.
Τα προσωρινά αποτελέσματα έδειξαν ότι το ΕΛΚ κέρδισε 185 έδρες, με τους σοσιαλιστές να καταλαμβάνουν 137 έδρες και τους φιλελεύθερους 80 έδρες.
Πλήγμα για Μακρόν και Σολτς
Οι επιπτώσεις της ψηφοφορίας έγιναν αισθητές πολύ πέρα από τις Βρυξέλλες.
Στη Γαλλία, ο ακροδεξιός «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν κέρδισε πάνω από το 31% των ψήφων, κατατροπώνοντας το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν -το οποίο συγκέντρωσε μόλις 14,6%- και αναγκάζοντάς τον να προκηρύξει πρόωρες εθνικές βουλευτικές εκλογές.
Στη Γερμανία, η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 15,9% των ψήφων, μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, οι οποίοι συγκέντρωσαν 13,9% στο χειρότερο αποτέλεσμα όλων των εποχών.
Η Μελόνι, αντίθετα, ενισχύθηκε καθώς το κόμμα της ήρθε πρώτο στην Ιταλία με ποσοστό άνω του 28% των ψήφων.