Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ: Στρατηγικές και συμμαχίες

ΠΑΣΟΚ
Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. 'Ανοιξαν στις 7 το πρωί οι 950 κάλπες της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 7 το βράδυ εκτός κι αν η αρμόδια επιτροπή του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ) αποφασίσει να δώσει παράταση εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων, ιδίως στα μεγάλα εκλογικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έχουν νόημα οι συμμαχίες στο δεύτερο γύρο; Μάλλον όχι, αφού οι ψηφοφόροι δεν περιμένουν νεύματα, στηρίξεις ή άλλες συμφωνίες.

Ο χθεσινός πρώτος γύρος των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι το κόμμα έχει μια γείωση με την κοινωνία, οι μηχανισμοί του λειτουργούν αποτελεσματικά και πως μέσα στην περιδίνηση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τον πρώτο λόγο ώστε δίπλα του να στηθεί ένας αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η θετική ανάγνωση. Η αρνητική λέει πως το κόμμα εξακολουθεί να στηρίζεται στον σκληρό του πυρήνα. Και ότι η επικράτηση των φαβορί, δεν αφήνει σε υποψηφίους με διαφορετικό προφίλ να ανοίξουν το παιχνίδι πέρα από τα στενά κομματικά όρια.

Ο πρώτος κερδισμένος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που αποδεικνύει πως έχει γερή κράση και σύνδεση με τον στενό κομματικό πυρήνα. Στην παρούσα φάση δείχνει να έχει ένα προβάδισμα απέναντι στο Χάρη Δούκα, ενώ η βάση του πιστώνει το ότι στη διάρκεια της Προεδρίας του το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει. Εάν ωστόσο την ερχόμενη Κυριακή καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος, είναι αμφίβολο το εάν θα μπορέσει να εκτινάξει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ενώ την ίδια στιγμή, δεν είναι βέβαιο πως οι ψηφοφόροι θα του προσφέρουν το αποκαλούμενο honeymoon effect, τον πολιτικό μήνα του μέλιτος που κερδίζει ένας αρχηγός αμέσως μετά την εκλογή του. Επίσης, η ανισορροπία που καταγράφει η εκλογική του δύναμη μεταξύ επαρχίας και αστικών κέντρων, δείχνει πως εκεί που συνήθως κρίνεται η μάχη στις εθνικές εκλογές, έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δεύτερος κερδισμένος, είναι ο Χάρης Δούκας, που μπήκε στο δεύτερο γύρο καταφέρνοντας να κερδίσει Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου. Ωστόσο τα δύσκολα ξεκινάνε τώρα για το δήμαρχο Αθηναίων: πρώτον, πρέπει να ανατρέψει τους συσχετισμούς στην Αθήνα. Δεύτερον, πρέπει να κερδίσει ψήφους από τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων κάτι που στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται. Και τρίτον, πρέπει να πείσει πως εάν εκλεγεί, θα καταφέρει να συνδυάσει την ταυτόχρονη παρουσία του στο δήμο της Αθήνας με την καρέκλα του Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Ο τρίτος κερδισμένος είναι ο Παύλος Γερουλάνος που απέδειξε πως η υποψηφιότητά του μπορούσε να προσελκύσει και κόσμο εκτός ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η αδυναμία του να κερδίσει πόντους στην Περιφέρεια του στοίχισε την είσοδό του στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο εγγράφει μια πολύ δυναμική είσοδο στα κομματικά δρώμενα. Κοινοβουλευτικά είναι ήδη από σήμερα το άτυπο νούμερο δυο στο ΠΑΣΟΚ.

Έχουν νόημα οι συμμαχίες στο δεύτερο γύρο; Μάλλον όχι, αφού οι ψηφοφόροι δεν περιμένουν νεύματα, στηρίξεις ή άλλες συμφωνίες. Ρόλο σίγουρα θα παίξει η στρατηγική των υποψηφίων, κυρίως το πώς θα απευθυνθούν σε αυτούς που τους ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά και αυτούς που επέλεξαν έναν εξ’αυτών που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Αυτοί θα πρέπει να πειστούν να επιστρέψουν την επόμενη Κυριακή στις κάλπες. Το ΠΑΣΟΚ μέσα από τη χθεσινή δοκιμασία απέδειξε πως είναι εφτάψυχο, ωστόσο έχει ακόμη δρόμο να διανύσει ώστε να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πως είναι σε θέση να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας. Κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη Κυριακή, όποιος κι αν τελικά εκλεγεί αρχηγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: