Οι εργαζόμενοι του Facebook χάνουν την πίστη τους στον Mark Zuckerberg
- 21/06/2021, 15:00
- SHARE
Της Danielle Abril
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό την αυξημένη εποπτεία του κοινού, καθώς η εταιρεία του έχει κατηγορηθεί για τεράστια λάθη στην προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς και τη διάδοση παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους. Αλλά όλο και περισσότερο, ο γνωστός επιχειρηματίας φαίνεται να πέφτει σε δυσμένεια κι από το ίδιο του το προσωπικό.
Η Glassdoor, η διαδικτυακή υπηρεσία που συνδέει ανθρώπους με θέσεις εργασίας και αξιολογήσεις εταιρειών, αποκάλυψε πρόσφατα τον ετήσιο κατάλογο των κορυφαίων CEOs με βάση τη γνώμη των αντίστοιχων εργαζομένων και για πρώτη φορά από το 2013, ο Zuckerberg έλειπε. Οι εργαζόμενοι βαθμολόγησαν παράγοντες όπως η αίσθηση σχετικά με την απόδοση του CEO τους στην εργασία, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να δουλεύουν για τον εργοδότη τους. Επίσης, ενθαρρύνονται να προσφέρουν συμβουλές στη διοίκηση της εταιρείας τους.
Στη συνέχεια, η Glassdoor κατατάσσει τους διευθύνοντες συμβούλους χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη την ποσότητα, την ποιότητα και τη συνέπεια των αξιολογήσεων των εργαζομένων.
Ο Zuckerberg έλαβε 88% αποδοχή για την έρευνα του 2021 – μια πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχε σημειώσει ποσοστό αποδοχής πάνω από 93%. Το 2013 βρισκόταν μάλιστα στην κορυφή της λίστας με ποσοστό αποδοχής 99%. Συγκριτικά, φέτος, οι ομόλογοι του Zuckerberg στις εταιρείες του big tech τα πάνε πολύ καλύτερα απ’ αυτόν: ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, κατέλαβε την 6η θέση με 97% αποδοχή και ο Tim Cook της Apple την 32η θέση με 95% αποδοχή.
Η εύνοια των εργαζομένων για τον Zuckerberg μειώθηκε κατά σχεδόν 10% μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έρευνα. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αλλαγή συμπίπτει με το αποκορύφωμα των εντάσεων γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2021 στις ΗΠΑ και τις ταραχές στο Καπιτώλιο που ακολούθησαν.
Εκείνη την εποχή το Facebook δέχθηκε πυρά επειδή επέτρεψε στον πρόεδρο Donald Trump να δημοσιεύει εμπρηστικά σχόλια και παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του χωρίς καμία συνέπεια για τον ίδιο. Το θέμα ήταν τόσο αμφιλεγόμενο που τον Ιούνιο του 2020 οι εργαζόμενοι του Facebook πραγματοποίησαν εικονική αποχή.
Εκείνη την εποχή, ο Trump είχε κάνει σχόλια όπως «όταν αρχίζει η λεηλασία αρχίζουν οι πυροβολισμοί», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd. Προς απογοήτευση των υπαλλήλων του, ο Zuckerberg αποφάσισε να μην αφαιρέσει τις αναρτήσεις του Τραμπ, λέγοντας ότι η υπηρεσία τελικά μεροληπτεί υπέρ της πλευράς της ελεύθερης έκφρασης.
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, εξτρεμιστές φέρεται να χρησιμοποίησαν ομάδες του Facebook για να βοηθήσουν στο σχεδιασμό της επίθεσής τους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η επικεφαλής λειτουργιών του Facebook, Sheryl Sandberg, υποβάθμισε τον ρόλο της εταιρείας στον σχεδιασμό της εξέγερσης, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση προήλθε κυρίως από άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης.
Με δεδομένο το προβληματικό ιστορικό του, το Facebook έχει χαράξει μια στρατηγική για τους τρόπους αποκατάστασης της κατεστραμμένης εικόνας του. Μέρος αυτής της στρατηγικής φέρεται να είναι η αύξηση των δημόσιων εμφανίσεων του Zuckerberg, ως ένας τρόπος προώθησης των νέων προϊόντων και προσπαθειών της εταιρείας. Εντωμεταξύ, ο Zuckerberg έχει αλλάξει αισθητά τον τόνο του από αυστηρά επιχειρηματικό σε πιο προσωπικό, μοιράζοντας φωτογραφίες και ιστορίες από τις κόρες του, τη ζωή στο σπίτι με τη φιλάνθρωπο σύζυγό του Priscilla Chan, ή ακόμη και ένα βίντεο με τον εαυτό του να κάνει σερφ σε μια σανίδα hydrofoil.
Ανεξάρτητα από το πώς όλα αυτά θα επιδράσουν στις απόψεις του κοινού, πιθανότατα θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μερικά κακά αστεία, μια χούφτα οικογενειακές φωτογραφίες και μερικά βίντεο με τυχαίες δραστηριότητες όπως η ρίψη ακόντιου για να ανακτήσει την εύνοια των υπαλλήλων του.
Πηγή: Fortune.com