Η Εσθονία λανσάρει μια βίζα για ψηφιακούς νομάδες
- 04/08/2018, 19:03
- SHARE
Εργασία χωρίς σύνορα.
Δεν είναι μυστικό ότι ο τρόπος που εργαζόμαστε αλλάζει. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται «εργαζόμενοι χωρίς σύνορα», επιλέγοντας να εργάζονται μέσω διαδικτύου χωρίς σταθερή τοποθεσία, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την πρόκληση να σχεδιάσουν δομές και συστήματα για να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε μια κατάσταση ανεξαρτησίας από την τοποθεσία.
Ορισμένοι κλάδοι χαιρέτισαν την αλλαγή στο τοπίο της απασχόλησης περισσότερο από άλλους. Ειδικότερα, οι εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εργαζομένων εξ αποστάσεως λόγω έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων και μιας κουλτούρας βασισμένης στην αμφισβήτηση του status quo.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι η Εσθονία, με έξι φορές περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις ανά κάτοικο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης αξιόπιστων λύσεων υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση, για τις προκλήσεις που θέτει η αποσύνδεση της γεωγραφίας από την παραγωγικότητα.
Με πληθυσμό μόλις 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων και ψηφιακές υποδομές που είναι κορυφαίες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η Εσθονία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία ανάπτυξης μιας νέας βίζας που σχεδιάστηκε ειδικά για τους ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο. Νωρίτερα φέτος, ηγέτες από την ψηφιακή νομαδική κοινότητα και η εταιρεία Jobbatical παρείχαν συμβουλές στο εσθονικό Υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτό να θέσει ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη της πρώτης βίζας παγκοσμίως για τους εργαζομένους χωρίς σύνορα. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι ψηφιακοί νομάδες θα έχουν πρόσβαση στην Εσθονία για ένα έτος και στον Χώρο Σένγκεν για διάστημα έως και 90 ημερών, ώστε να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στην ΕΕ.
Η πρωτοβουλία βασίζεται σε μια απλή ιδέα: στο να επιτρέπεται στους νομαδικούς εργαζομένους να απολαμβάνουν τα ίδια ρυθμιστικά και νομικά οφέλη που παρέχονται στους εργαζομένους με σταθερή έδρα. Το κύριο εμπόδιο για τους εργαζομένους χωρίς σύνορα είναι ότι το πλαίσιο πολιτικής δεν αναγνωρίζει αυτό το είδος εργασίας. Οι άδειες εργασίας συνήθως διατίθενται μόνο εάν έχετε έναν συγκεκριμένο εργοδότη στην περιοχή στην οποία μετακινείστε. Εναλλακτικά, οι νομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια τουριστική βίζα, αλλά εφόσον εισέλθουν στη χώρα με αυτήν και εργαστούν εξ αποστάσεως θα εμφανίζονται ως παράνομοι εργαζόμενοι ενώπιον του νόμου.
Με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εργάζονται σε ευέλικτη βάση – από την άποψη τόσο των επαγγελματικών ρόλων τους όσο και της θέσης τους – ποιες επιλογές υπάρχουν για άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως ή για πολλαπλούς οργανισμούς ταυτόχρονα;
Με αυτό το σκεπτικό, η Εσθονία αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξει μια κυβερνητική παρέμβαση που να ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα, αναπτύσσοντας ένα σαφές σύστημα κανόνων που θα βοηθούν αντί να εμποδίζουν τους γεωγραφικά ανεξάρτητους εργαζομένους. Η νέα βίζα, η οποία θα είναι ισοδύναμη με όλες τις άλλες μορφές βίζας εργασίας που είναι επί του παρόντος διαθέσιμες, σχεδιάζεται να δρομολογηθεί επίσημα για το 2019.
Οι τυχεροί νομάδες που θα λαμβάνουν αυτή τη βίζα θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και δικαιωμάτων και θα μπορούν να διαμείνουν στη χώρα για ένα έτος. Επιπλέον, οι κάτοχοι αυτής της βίζας θα μπορούν να ταξιδεύουν – και να εργάζονται – για διάστημα έως 90 ημερών στον Χώρο Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.