Οι εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο: Δείτε τη λίστα για το 2020 στο νέο τεύχος του Fortune
- 29/10/2020, 16:54
- SHARE
H λίστα του Fortune CHANGE THE WORLD, έρχεται φέτος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τον πλανήτη. Στην σκιά της πανδημίας, ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων μερών αναδεικνύεται στο πιο καυτό θέμα παγκοσμίως και η ενσωμάτωση ενός σκοπού στην εταιρική στρατηγική των επιχειρήσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της κοινωνίας, αλλά και της οικονομικής τους αξίας.
Η ταχύτητα στην ανάληψη δράσεων με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ηθική στην εταιρική διακυβέρνηση, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να βγουν οι επιχειρήσεις ενισχυμένες στη συνείδηση της κοινωνίας. Σε μια εποχή που οι συμπράξεις είναι το νέο Mantra επιχειρήσεων και Πολιτείας, συνεργαστήκαμε με την KKS Advisors και σας παρουσιάζουμε τις επιχειρήσεις που «αλλάζουν τον κόσμο», συνδυάζοντας το κοινωνικό όφελος με το επιχειρηματικό κέρδος.
Όταν το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την ατζέντα 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το ενδεχόμενο μιας πανδημίας που έμελλε, πέντε χρόνια αργότερα, να φέρει τα πάνω – κάτω στον πλανήτη, φάνταζε μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ώσπου, τον Μάρτιο του 2020, ήρθε ο Covid-19.
Τα κράτη εμβρόντητα, απροετοίμαστα, με αδύναμα εθνικά συστήματα υγείας και διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης του «αόρατου εχθρού», κλήθηκαν να διαχειριστούν μια παγκόσμια κρίση που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο τα τελευταία 100 χρόνια. Με όψεις που κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει πόσο βαθιές πληγές θα αφήσει στην Οικονομία και την Κοινωνία.
Η πανδηµία ανέδειξε, κυρίως, πόσο σοβαρά εκτός πορείας των 17 στόχων για τη βιώσιµη ανάπτυξη βρίσκονται ακόµη τα κράτη. Στη σκιά του Covid-19 η πείνα αυξήθηκε δραµατικά, αναδείχτηκε το τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων στον πλανήτη που στερούνται βασικής υγειονοµικής περίθαλψης, η επιτάχυνση της τεχνολογίας έφερε στο προσκήνιο την έλλειψη εκπαίδευσης και δεξιοτήτων µιας µεγάλης µερίδας κόσµου, ενώ τα κινήµατα «Black lives matter” και «Me too” αποτυπώνουν διακρίσεις και αδικίες που θα έπρεπε να έχουν προ πολλού εξαλειφθεί.
Σήµερα, περισσότερο από ποτέ, οι 17 στόχοι για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη δεν είναι απλώς επίκαιροι, αλλά αποτελούν µονόδροµο, αν θέλουµε για εµάς και τα παιδιά µας έναν κόσµο δίκαιο, ειρηνικό και ευηµερούντα, χωρίς φτώχεια και χωρίς αποκλεισµούς, σε έναν υγιή πλανήτη.
Κι αυτό δεν είναι µόνο θέµα των κυβερνήσεων. Ο ιδιωτικός τοµέας καλείται να παίξει ηγετικό ρόλο και να αναλάβει ένα µεγάλο µερίδιο ευθύνης. Όχι µόνο επειδή µπορεί, αλλά επειδή αυτό περιµένει και η κοινωνία. Ο καπιταλισµός των ενδιαφεροµένων µερών (stakeholder capitalism) δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Όραµα, εταιρική υπευθυνότητα, στρατηγική, καινοτοµία, τεχνολογία, σεβασµός στο περιβάλλον και πρωτοβουλίες µε ισχυρό κοινωνικό αποτύπωµα είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιώσιµη ανάπτυξη, που αποτελεί πλέον προϋπόθεση, όχι µόνο για την ευηµερία της κοινωνίας αλλά και για την βελτίωση της οικονοµικής αξίας των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, όπως σηµειώνει στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του (σελ. 108) ο καθηγητής του Harvard Business School, Γιώργος Σεραφείµ, οι ισχυρές επιδόσεις των επιχειρήσεων στα θέµατα ESG αποτελούν προϋπόθεση για τους επενδυτές σήµερα. Είναι επιχειρήσεις που δεν επικοινωνούν τις πολιτικές τους για τη βελτίωση της προστασίας των δεδοµένων, τη διαχείριση των υδάτων, τον µετριασµό της κλιµατικής αλλαγής, τη διαφορετικότητα, αλλά, κυρίως, δηµοσιοποιούν µετρήσιµα αποτελέσµατα. Αυτή ακριβώς η µετάβαση από την πρόθεση στα αποτελέσµατα είναι που αναζητούν οι επενδυτές.
Το Fortune, µε κεντρικό σύνθηµα «Doing well by doing Good», κατάρτισε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, εν µέσω πανδηµίας, τη λίστα µε τις εταιρείες που αλλάζουν τον κόσµο. Ακολουθώντας τα κριτήρια και τη µεθοδολογία της αµερικανικής έκδοσης, η λίστα CHANGE THE WORLD φωτίζει τις επιχειρήσεις και τις πρωτοβουλίες εκείνες που διακρίνονται για το µοντέλο βιώσιµης ανάπτυξης που ακολουθούν, αναλαµβάνοντας έµπρακτα το δικό τους µερίδιο ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στους εργαζοµένους τους και στο περιβάλλον.
Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε την εταιρεία KKS Advisors, µε επιστηµονικό συνεργάτη τον Καθηγητή του Harvard Business School Γιώργο Σεραφείµ, έναν από τους πλέον καταξιωµένους επιστήµονες σε παγκόσµιο επίπεδο, στον τοµέα της χάραξης ορθής στρατηγικής βιώσιµης ανάπτυξης.
Η έρευνα αξιολόγησε εταιρείες µε κύκλο εργασιών µεγαλύτερο των 50 εκατοµµυρίων ευρώ, των οποίων οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των στόχων Βιώσιµης Ανάπτυξης (SDGS) έχουν δηµοσιευτεί και ενσωµατωθεί στη δραστηριότητά τους. Φέτος, αξιολογήθηκε, επιπλέον, και η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην πανδηµία του Covid-19 και λειτούργησε ως bonus στη συνολική τους βαθµολογία.
Και είναι αλήθεια, εντυπωσιακή η ευαισθησία και η αλληλεγγύη που επέδειξε η επιχειρηµατική κοινότητα τούτη την ώρα. Μικρές και µεγάλες εταιρείες, αλλά και ολόκληροι κλάδοι στην παγκόσµια αγορά, όχι µόνο έδωσαν ένα ηχηρό παράδειγµα αλληλεγγύης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, αλλά ταχύτατα προσάρµοσαν τις λειτουργίες τους σε όλα τα επίπεδα, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι κρίσιµος παράγοντας κοινωνικής συνοχής.
Οι είκοσι εταιρείες που σας παρουσιάζουµε, είναι επιχειρήσεις που κυριολεκτικά αλλάζουν τον κόσµο, οδηγώντας τον εαυτό τους, τους εργαζοµένους τους, τους πελάτες, τους προµηθευτές τους και την κοινωνία στο µέλλον. «Βάζουν πλάτη» για την επίλυση σηµαντικότατων προβληµάτων, έχοντας ενσωµατώσει έναν σκοπό στην εταιρική τους στρατηγική. Συνδυάζουν αρµονικά το κοινωνικό όφελος µε το επιχειρηµατικό κέρδος και η ανάπτυξή τους χτίζει ελπίδα για έναν κόσµο δίκαιο, χωρίς αποκλεισµούς. Επενδύουν στην ευηµερία του µέλλοντός µας και είναι αυτό ακριβώς το ισχυρό αποτύπωµα που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις σήµερα «επιτυχηµένες».
Σιγουρα υπαρχουν ακόµη µεγάλα περιθώρια βελτίωσης των πρωτοβουλιών των εταιρειών σε θέµατα βιώσιµης ανάπτυξης. Την ώρα όµως που η κοινωνία αντιµετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, οι 20 εταιρείες που «αλλάζουν τον κόσµο» δρουν τολµηρά και στρατηγικά και είναι αυτές που ανταµείβονται και επιτυγχάνουν.
Δείτε όλη την έρευνα, τη μεθοδολογία και αναλυτικά τα 20 initiatives στο νέο τεύχος του Fortune, που κυκλοφορεί αυτή την Τρίτη στα περίπτερα.