Οι εταιρείες που αξιοποιούν τον ελληνικό θαλάσσιο πλούτο
- 06/06/2015, 12:31
- SHARE
Ο Νίκος Δημάκης καλεί τους «θαλάσσιους» start uppers να γνωρίσουν το Blue Growth και να βουτήξουν στα «άδυτα» της θαλάσσιας οικονομίας.
Προς ολοταχώς για τον δεύτερο διαγωνισμό Καινοτομίας για την Θαλάσσια οικονομία βαδίζει το Blue Growth με την υποβολή των προτάσεων να ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου. Σκοπός του εν λόγω διαγωνισμού είναι οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες να ενισχύσουν τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την θαλάσσια οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ένα νέο οικοσύστημα επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών.
«Διαπιστώσαμε πως στο Horizon 2020 μια από τις βασικές θεματικές ήταν η θάλασσα και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα “blue growth”. Ως όρος χρησιμοποιείται από την Κομισιόν, αλλά δεν υπάρχει πουθενά επίσημα ένας φορέας με αυτή την ονομασία και εμείς καταφέραμε να κατοχυρώσουμε την ιστοσελίδα και σε επίπεδο Ελλάδας και σε επίπεδο Ευρώπης» αναφέρει στο fortunegreece.com, ο Νίκος Δημάκης, ο άνθρωπος που συντονίζει τις δράσεις του Blue Growth.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι start uppers που έχουν τη θάλασσα στο αίμα τους έδωσαν το παρόν στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus» και τρεις εξ αυτών διακρίθηκαν λαμβάνοντας 5.000 ευρώ έκαστος.
Αξίζει να αναφερθεί πως η SOL-BRINE που έλαβε το πρώτο βραβείο για την ιδέα της να παράξει μηδενικά υγρά απόβλητα από την αφαλάτωση, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων (νερό και αλάτι), εκτός από το έπαθλο των 5.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε εν συνεχεία και από την ΕΕ με το ποσό των 50.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τη Pheemade, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό, έχει καταγράψει σημαντικά βήματα προόδου αναπτύσσοντας και νέες δραστηριότητες όπως είναι η δημιουργία του cruise-in, μιας εφαρμογής που σύμφωνα με τον κ. Δημάκη θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Για όσους δεν γνωρίζουν η Pheemade είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί φύκι και το μετατρέπει σε μια σειρά από πολύτιμα προϊόντα με πολλές ιδιότητες.
Χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας, Posidonia oceanica, τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών, με τα περιβαλλοντικά οφέλη να είναι τεράστια, αφού ποσότητα 20-25 τόνων συλλέγεται από κάθε δήμο κάθε χρόνο και θάβεται στους «ΧΥ.ΤΑ.», επιβαρύνοντας τους δημοτικούς προϋπολογισμούς.
Από την άλλη πλευρά το Nostimo που έχει ως βασική δραστηριότητα την εισαγωγή στις αγορές του εξωτερικού του ακατέργαστου φυσικού αλατιού από τις ελληνικές θάλασσες , δεν έλαβε μόνο το τρίτο βραβείο του διαγωνισμού, αλλά σήμερα έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στο εξωτερικό και στα gourmet εστιατόρια. «Παρακολουθούσαμε από κοντά όλη την εξέλιξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Εξακολουθούμε και τις στηρίζουμε παρέχοντάς τους υπηρεσίες mentoring, εγκαταστάσεις, συμβουλευτική και λογιστική υποστήριξη, αφού στόχος μας είναι να προκύψουν από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες νέα success stories».
Πρόσφατα το Blue Growth έδωσε το παρόν στο European Maritime Day με δικό του περίπτερο στο Μέγαρο Μουσικής και ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο. Μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Karmenu Vella, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλει το Blue Growth για την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών, βράβευσε με τη σειρά του τους νικητές του προηγούμενου διαγωνισμού, δίνοντας ειδικό βάρος στον θεσμό.
Επιπρόσθετα, στο Start up Weekend Piraeus, που διεξήχθη το διάστημα 29-31 Μαΐου, νικητής αναδείχτηκε το παιχνίδι Ship Owner, ένα παιχνίδι προσομοίωσης μέσω του οποίου ο χρήστης διοικεί τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία. «Τα παιδιά τα ενώσαμε σε ομάδες και τα βάλαμε να συνεργαστούν μεταξύ τους και να δουλέψουν πάνω σε μια ιδέα που θα σκέφτονταν εκείνη τη στιγμή. Γενικά το «gamification» είναι η νέα τάση στα πράγματα και πολλοί φορείς από το χώρο της ναυτιλίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Δεν έχει σημασία αν μια εφαρμογή θα προχωρήσει παραπέρα. Πεποίθησή μας είναι πως κανείς πρέπει να επιλέγει τη δράση και όχι την αδράνεια».
Ο κ. Δημάκης προσθέτει πως ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού με ανθρώπους από τον χώρο της ναυτιλίας από το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Πορτογαλία, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για να έρθουν σε επαφή και με τους αντίστοιχους φορείς του Ισραήλ. «Φιλοδοξούμε από τον Πειραιά και την Ελλάδα να βγούμε εκτός συνόρων, δημιουργώντας συνεργατικά σχήματα με αντίστοιχους φορείς από Ευρώπη στους τομείς του marine, του maritime και του τουρισμού. Παραδοσιακά στη ναυτιλία είμαστε δυνατοί παίκτες, ωστόσο, έχει έρθει η ώρα να περάσουμε σε άλλο στάδιο. Είναι ανήκουστο να υπάρχει μια τεράστια παράκτια ζώνη και να μην έχουμε φτιάξει τις μαρίνες».
Καταδυτικός τουρισμός και aqua culture, που έχει να κάνει με τον τρόπο που προσεγγίζει ο πολίτης τη θάλασσα και φροντίζει για την καθαριότητα των υδάτων, είναι σύμφωνα με τον κ. Δημάκη οι τομείς που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον, καθώς εμφανίζουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στους εν λόγω κλάδους.
Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς μας βλέπουν οι ξένοι επιχειρηματίες με τους οποίους συναναστρέφεται σε καθημερινή βάση ο Nίκος Δημάκης τονίζει πως η αβεβαιότητα για την υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και το μεταναστευτικό κύμα που έχει μετατραπεί σε υγειονομική «βόμβα» συμβάλλουν στην πτώση της ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. «Οι ξένοι αγαπούν την Ελλάδα. Πολλοί ενδιαφέρονται για την αγορά κατοικίας στη χώρα μας, αλλά περιμένουν το νόμισμα που θα επικρατήσει για να προβούν σε επενδύσεις. Η αλήθεια είναι πως από τα όσα προβάλλουν τα δικά τους ΜΜΕ έχουν την αντίληψη ότι η ΕΕ δεν το έχει σε τίποτα να μας πετάξει εκτός ευρώ. Είναι γεγονός πως όταν παίρνεις ένα δάνειο πρέπει να το αποπληρώσεις και όχι να φωνάζεις όπως γίνεται στην περίπτωσή μας».
Σημειώνεται πως ο δεύτερος Διαγωνισμός Blue Growth θα έχει διάρκεια τέσσερις μήνες, και στις δύο φάσεις αξιολόγησης θα ξεχωρίσουν οι καλύτερες καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που θα υποβληθούν από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τις πέντε θεματικές ενότητες:
• Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
• Ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα
• Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες
• Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός
• Θαλάσσιες μεταφορές