Οι ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη κυβερνοασφάλεια- Η θέση της Ελλάδας
- 24/02/2020, 13:00
- SHARE
Τα δεδομένα από το Microsoft Security Intelligence Report πιστοποιούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση της κατάταξης 32 χωρών της Ευρώπης που είναι πιο πιθανό να πληγούν από ποικίλες κυβερνοαπειλές.
Η σχετική κατάταξη προέρχεται από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το λογισμικό Specops, το οποίο αναλύει το ποσοστό των κυβερνοεγκλημάτων που προκύπτουν από επιθέσεις σε cloud υπηρεσίες, όπως είναι το Microsoft Azure, καθώς και το ποσοστό των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση ransomware, κακόβουλου λογισμικού και σκοπούς άντλησης κεφαλαίων με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο χειρότερη η κατάσταση για μία χώρα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα από τέτοιου τύπου κυβερνοαπειλές είναι η Ολλανδία, με ποσοστό 17,64% και η πιο ασφαλής η Ιρλανδία με ποσοστό 1,08%. Η πεντάδα των λιγότερο ασφαλών χωρών αποτελείται, επίσης, από τη Βουλγαρία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση με ποσοστό 4,28%, μία θέση κάτω από την Ισπανία, ενώ ακολουθείται από την Ιταλία.
Για τη χώρα μας, τα στοιχεία δείχνουν σχετικά χαμηλό ποσοστό επιθέσεων σε υπηρεσίες cloud, ενώ σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα φαίνεται να κινείται και η ακούσια χρήση υπολογιστικών υποδομών για την άντληση κρυπτονομισμάτων, όπως και ο αριθμός των επιθέσεων με τη χρήση ransomware. Το στοιχείο που φαίνεται να είναι αυξημένο στη χώρα μας είναι οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, γεγονός που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα πλημμελούς προσοχής από την πλευρά του χρήστη.
Οι ειδικοί, πάντως, υπενθυμίζουν πως όλοι οι χρήστες υπολογιστών θα πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά τον ίδιο κωδικό σε πλείστες υπηρεσίες, να επιλέγουν πάντοτε την διαδικασία του two factor authentication για περισσότερη ασφάλεια, αλλά και να προσέχουν πάρα πολύ το πού κάνουν κλικ, καθώς πολλά links είναι ύποπτα και οδηγούν στην απευθείας εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε έναν υπολογιστή.