Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει πίσω την ελληνική πρόταση για τον νέο «νόμο Κατσέλη»
- 27/02/2019, 13:30
- SHARE
Δεν περνά ως έχει η κυβερνητική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την Κομισιόν. Αλλαγές ζητά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Για «αργό ρυθμό υλοποίησης μεταρρυθμίσεων» και ανάγκη πολιτικής βούλησης, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας για τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα. Έδωσε, μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εγείροντας ανησυχίες για τη δυνατότητα εφαρμογής της.
«Η πρόταση των ελληνικών αρχών για ένα νέο σύστημα προστασίας της α΄ κατοικίας εγείρει ανησυχίες. Συμμεριζόμαστε πλήρως τον στόχο των ελληνικών αρχών να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Ωστόσο, επί του παρόντος, η νομοθετική πρόταση έχει μεγάλο αριθμό σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι πραγματικά προσωρινό, σωστά στοχοθετημένο, μπορεί να λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον και να βελτιώσει την καλλιέργεια πληρωμών στην Ελλάδα με δεν προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», ανέφερε.
«Ο νόμος Κατσέλη ήταν μια από τις δεσμεύσεις», επεσήμανε και ξεκαθάρισε ότι ακόμα και σήμερα, την ημέρα της παρουσίασης της έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, «υπάρχουν ακόμα ανοιχτές συζητήσεις», τονίζοντας ότι «σε σχέση με την προστασία πρώτης κατοικίας, έχουμε μοιραστεί τις ανησυχίες μας με τις αρχές».
Μιλώντας για το ζήτημα των δημοσιονομικών, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως «Είναι θετικό ότι η Ελλάδα θα πετύχει άνετα τους δημοσιονομικούς της στόχους. Είναι καλό σημάδι για τις αγορές και για την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία». «Στις μεταρρυθμίσεις, η αξιολόγηση μας είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του 2018», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «ο ρυθμός υλοποίησης σε μερικούς τομείς είναι αργός και έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο είναι λυπηρό, αλλά διορθώνεται αν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση».
Μοσκοβισί: Οι δύο βασικές εκκρεμότητες για την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει “σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα” καθως είναι πλήρως ενταγμένη στην εν λόγω διαδικασία για “πρώτη φορά”. Όπως εξήγησε, οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος, λέγοντας πως αυτό “δεν πρέπει να μας εκπλήσσει”.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι “περισσότερες δεσμεύσεις” που είχε λάβει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, την ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών στον τομέα του φυσικού αερίου, της περίθαλψης και του Διεθνούς Αεροδρομίου, των μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα.
Ωστόσο, αναφέρθηκε σε δύο “βασικές εκκρεμότητες”, την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, καταλήγοντας, ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ένα μήνυμα που θα μεταφέρει στις αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα.
Κοινό συμφέρον Ελλάδας και Ευρώπης η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ
Την άποψη ότι είναι προς το «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις. Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι το μήνυμά του προς τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και επισήμανε πως απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για το Eurogroup της 11 Μαρτίου. «Είναι εφικτό και πιστεύω πως είναι προς το κοινό όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης», είπε και αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό. «Έχουμε κοινό συμφέρον. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η δουλειά να γινει με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα», κατέληξε.