Η Ευρώπη έχει μπροστά της «δεκαετίες» στην προσπάθειά της να βάλει τέλος στην εξάρτησή της από άλλες δυνάμεις στα τσιπ
- 22/01/2024, 10:45
- SHARE
Η Ευρώπη έχει μπροστά της «δεκαετίες» στη προσπάθειά της να απαλλαγεί από την παγκόσμια εξάρτησή της στα τσιπ, λέει ο επικεφαλής μιας σημαντικής εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας.
Η Ευρώπη έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη ‘friendshoring’ που φαίνεται απίθανο να λήξει σύντομα. Απειλεί να ανατρέψει την πρόσβαση της ηπείρου σε ενέργεια, τρόφιμα και ημιαγωγούς. Ωστόσο, οι προσπάθειες ενίσχυσης της προσφοράς τσιπ θα είναι μια διαδικασία δεκαετιών.
Αυτή είναι η ετυμηγορία του διευθύνοντος συμβούλου της Capgemini, Aiman Ezzat, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Fortune κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή ήπειρο που αγωνίζεται να αναπτύξει την οικονομία της και έχει εγκλωβιστεί στη μέση ενός κύματος γεωπολιτικών κρίσεων.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη γνωστή εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας και βιωσιμότητας την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί ηγέτες επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της τεχνολογίας, σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά μόνο με χώρες πολιτικά ευθυγραμμισμένες με τις δικές τους, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τον κίνδυνο.
Και όσο λογική κι αν είναι μια κίνηση, αντιμετωπίζει πολλά τρομερά εμπόδια επιτυχίας.
Το ‘friendshoring’ είναι εδώ για να μείνει
Το ‘friendshoring’, όπου οι χώρες στοχεύουν να μετριάσουν τον κίνδυνο μέσω συναλλαγών με πολιτικούς συμμάχους και όχι με εκείνους με τους οποίους θα είχε οικονομικό νόημα, έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού δείχνουν την ευθραυστότητά τους και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται.
Και τα δύο ζητήματα επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στη ναυτιλιακή διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας που τροφοδοτεί τη Διώρυγα του Σουέζ. Οι επιθέσεις είχαν σημαντικές επιπτώσεις στους ευρωπαϊκούς κατασκευαστές, με την Tesla να αναστέλλει την παραγωγή στη Γερμανία και την IKEA να προειδοποιεί για τις δικές της καθυστερήσεις.
Ο Jonathan Colehower, επικεφαλής παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού στη UST, είπε στο Fortune ότι αν τον ρωτούσαν πριν από έξι μήνες εάν το “friendshoring” μακριά από τη Μέση Ανατολή είναι μια λογική στρατηγική, θα έλεγε όχι. «Ωστόσο, αφού είδα αυτήν την αναταραχή με τη Διώρυγα του Σουέζ, είμαι όλο και περισσότερο υπέρ μιας πολιτικής ‘Νοτιοανατολικής Ασίας συν ένα’. Αν πρόκειται να παράγεις στην Κίνα, για παράδειγμα, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις εναλλακτική».
Ευρω-τσιπ
Αυτή η αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για οικονομική κυριαρχία, ιδιαίτερα στον κόσμο της τεχνολογίας, θέτει το ερώτημα εάν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές τσιπ θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.
Η ΕΕ έχει πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης όσον αφορά τους ημιαγωγούς, οι οποίοι αφορούν τα πάντα, από ηλεκτρικά οχήματα έως υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη: Καταναλώνει διπλάσιο αριθμό τσιπ απ’ ό,τι παράγει. Το μπλοκ θέλει να διαγράψει αυτό το εμπορικό χάσμα μέχρι το 2030.
Για να γίνει αυτό, η ΕΕ θέσπισε το European Chips Act σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εγχώριους προμηθευτές chip και να δελεάσει τους ξένους κατασκευαστές να δημιουργήσουν εργοστάσια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η απάντηση της Ευρώπης στον νόμο CHIPS του Προέδρου των ΗΠΑ Biden φάνηκε να συγκεντρώνει πρώιμα αποτελέσματα, με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) να ανακοινώνει τον Αύγουστο επένδυση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Ωστόσο, ο Aiman Ezzat, ο διευθύνων σύμβουλος της Capgemini, έδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση στην Ευρώπη στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από τον υπόλοιπο κόσμο. «Οποιαδήποτε επένδυση κι αν κάνετε στην Ευρώπη για να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τσιπ, από την άποψη του όγκου, ακόμη και μετά από 10 χρόνια το επίπεδο εξάρτησής σας θα παραμείνει τεράστιο», είπε ο Ezzat.
«Η πλειοψηφία των τσιπ προέρχεται από κάπου αλλού. Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι: ‘Υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι τομείς στους οποίους μπορώ να προσπαθήσω να μειώσω την εξάρτησή μου;’ Αλλά η συνολική εικόνα από την άποψη του όγκου δεν αλλάζει θεμελιωδώς, επομένως η εξάρτηση εξακολουθεί να υπάρχει. Το catch-up παιχνίδι είναι τόσο τεράστιο που η Ευρώπη θα χρειαστεί πραγματικά δεκαετίες για να γίνει ανεξάρτητη».
Η προειδοποίηση του Ezzat είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ενώ η Ευρώπη κάνει βήματα για να γίνει ανεξάρτητη, η ήπειρος θα παραμείνει στο έλεος των γεωπολιτικών κινήσεων μεγαλύτερων παικτών, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβασή της στην πιο πρόσφατη τεχνολογία μεσοπρόθεσμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Γάζα: Συνεχίζονται οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Για «λάθη» κάνει λόγο η Χαμάς – Η ΕΕ θα πιέσει να τερματιστεί ο πόλεμος
- Επιτόκια: Όλα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 25/1
- Πώς το AI θα αλλάξει την ελληνική οικονομία – Αύξηση του ΑΕΠ κατά 180 δισ. ως το 2030
Πηγή: fortune.com