Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Το φιλόδοξο αμυντικό σχέδιο και η πίεση Τραμπ για την Ουκρανία

Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Το φιλόδοξο αμυντικό σχέδιο και η πίεση Τραμπ για την Ουκρανία
Silhouettes of soldiers at war with the European flag Photo: Shutterstock
Η ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών και η πίεση της Ουάσινγκτον να αναλάβει η Ευρώπη την ασφάλειά της διαμορφώνουν τις νέες ισορροπίες στη Γηραιά Ήπειρο.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα φιλόδοξο αμυντικό πακέτο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλειά της και να στηρίξει την Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει μια ταχεία κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στο Παρίσι, ώστε να χαράξουν τη στρατηγική της ηπείρου μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η νέα πραγματικότητα στην ασφάλεια της Ευρώπης

Για δεκαετίες, η Ευρώπη βασίστηκε στις ΗΠΑ για την αμυντική της προστασία. Όμως, με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η διατλαντική σχέση βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλεια της ηπείρου, αν οι Ευρωπαίοι δεν αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Η ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντείνεται, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει για μια γρήγορη συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα ενισχύσει τη Μόσχα, αν δεν υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος η κατάπαυση του πυρός μέχρι το Πάσχα

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία μέχρι το Πάσχα. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά φιλόδοξο. Οι συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, με συμμετοχή υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζουν το δικό τους σχέδιο για εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, ώστε να μην αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα φιλοξενήσει συνάντηση με ηγέτες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Το νέο ευρωπαϊκό αμυντικό σχέδιο και η πιθανότητα ευρωπαϊκής αποστολής στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, αποκάλυψε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ένα «mega πακέτο» ασφάλειας, παρόμοιο σε μέγεθος και σημασία με τις οικονομικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ και της πανδημίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Ενίσχυση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και επιτάχυνση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
  • Παραδόσεις προηγμένων οπλικών συστημάτων.
  • Εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν και η ιδέα αυτή συναντά αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες.
  • Χρηματοδότηση του σχεδίου μέσω των 300 δισ. δολαρίων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρώπη. Η κατάσχεσή τους όμως προκαλεί εντάσεις, ειδικά στη Γερμανία, που φοβάται επιπτώσεις στο ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιέσεις του Τραμπ και η ευρωπαϊκή απάντηση

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το Κογκρέσο δεν σκοπεύει να εγκρίνει νέα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία. Αντί αυτού, η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από τους Ευρωπαίους να καλύψουν το κενό. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση ώστε η Ευρώπη να αγοράζει περισσότερα αμερικανικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, διατηρώντας στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ.

Η σύγκρουση με τις ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις

Η συνάντηση στο Παρίσι γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, που εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Στη Γερμανία, το ακροδεξιό κόμμα AfD τάσσεται κατά της ενίσχυσης του Κιέβου και χρησιμοποιεί το ζήτημα για να ενισχύσει τα εκλογικά του ποσοστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: