Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι το θύμα της αμερικανικής «χρυσής εποχής» που υπόσχεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι το θύμα της αμερικανικής «χρυσής εποχής» που υπόσχεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Former US President and 2024 Republican Presidential hopeful Donald Trump dances after speaking at a Republican volunteer recruitment event at Fervent, a Calvary Chapel, in Las Vegas, Nevada, July 8, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Η προεδρία Τραμπ δεν θα είναι εύκολη την Ευρώπη - αλλά το πόσο ακανθώδες είναι το μονοπάτι μένει να φανεί.

Της Prarthana Prakash

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για δεύτερη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, «αρπάζοντας» βασικές πολιτείες από τα νύχια της αντιπάλου του Καμάλα Χάρις.

Καθώς η εποχή Τραμπ 2.0 γίνεται πραγματικότητα, η Ευρώπη είναι έτοιμη να εισέλθει σε ένα νέο γεωπολιτικό και εμπορικό τέλμα με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Μια προσπάθεια εξαγοράς της Γροιλανδίας και μια σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων από την πρώτη κιόλας μέρα είναι μόνο μερικά παραδείγματα αυτών που έχει στο μυαλό του ο Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να μετατρέψει τη θητεία του σε «χρυσή εποχή της Αμερικής». Αυτή είναι μια βαριά δήλωση – ειδικά για χώρες στην Ευρώπη που βασίζονται στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφέρει την αύξηση των δασμών κατά 10% έως 20% (την οποία διαφημίζει ως την «πιο όμορφη λέξη») για να προστατεύσει την εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία της Αμερικής. Αλλά αυτό θα κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο ακριβά και λιγότερο ελκυστικά για τους Αμερικανούς αγοραστές.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο και στον χάλυβα. Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέχεια ανέστειλε τους δασμούς, δεν έχουν καταργηθεί ακόμη.

Οι δασμοί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Τραμπ έχει μιλήσει για αύξηση των δασμών στην Κίνα έως και 60% – ένα μέτρο το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε πρόσφατα στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων για να περιορίσει τα φθηνά κινεζικά οχήματα που κατακλύζουν την αγορά της.

Αλλά εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν υψηλούς δασμούς στην Κίνα, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο.

«Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε εμμονή με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ. Κατά την άποψή του, αυτό δεν διαφέρει από τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το εμπορικό τους έλλειμμα με την Κίνα», δήλωσε στο Fortune ο Zach Meyers, βοηθός διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση.

Το 2022, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ήταν 367,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ με την ΕΕ ήταν 131,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και έναν εμπορικό κόμβο αυτοκινήτων, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί έως και 1,5% τα επόμενα χρόνια.

«Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν περισσότερους δασμούς στην Κίνα, υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερος όγκος κινεζικών εξαγωγών να καταλήξουν στην Ευρώπη. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΕ να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην αύξηση των δασμών προκειμένου να προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυξάνοντας τους κινδύνους ενός ολοκληρωτικού εμπορικού πολέμου με την Κίνα», δήλωσε ο Meyers.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ και η ώθησή τους προς τα δεξιά είναι ακόμη ένας λόγος ανησυχίας στην Ευρώπη. Οι πρόσφατες εκλογές έχουν ήδη δείξει την αυξανόμενη δύναμη των ακροδεξιών ηγετών, μεταξύ άλλων στην Ολλανδία και την Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν, ο οποίος ανάρτησε στο Facebook τον Νοέμβριο γιορτάζοντας τον «δρόμο προς μια όμορφη νίκη» του Τραμπ, υποστήριξε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και μιμείται τις θέσεις του για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Η ανάδειξη του Τραμπ σε πρόεδρο της Αμερικής θα μπορούσε να κάνει τις «δεξιές πολιτικές δυνάμεις να αποθρασυνθούν», δήλωσε στο Fortune ο Steven Blockmans, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Θα νιώσουν ενισχυμένοι. Θα έχουν περισσότερη απήχηση, υποθέτω. Υπάρχουν πολύ ισχυρές τάσεις απολυταρχίας στην προσέγγιση του Τραμπ», είπε ο Blockmans, προειδοποιώντας ότι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης τη δημοτικότητα των πολιτικών προσωπικοτήτων της Ευρώπης πέρα ​​από την επιρροή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στα προβλήματα της Ευρώπης. Στο παρελθόν είχε κατηγορήσει την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, υποσχέθηκε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τις αμυντικές της προσπάθειες και έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα τον τερματίσει σε μια μέρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει τη νίκη του Τραμπ ως μια ευκαιρία να «επανορθώσει» τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε είτε να τελειώσει καλά για την Ευρώπη καθώς συνεχίζει να βασίζεται στις αμυντικές εγγυήσεις της Αμερικής είτε να «στραβώσει» καθώς αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα σύνορά της με περιορισμένη υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η προεδρία Τραμπ δεν θα είναι εύκολη την Ευρώπη – αλλά το πόσο ακανθώδες είναι το μονοπάτι μένει να φανεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com