Η Ευρώπη βάζει στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους με πρόστιμα και lockdown. Μήπως έρχεται η σειρά των ΗΠΑ;
- 04/12/2021, 20:00
- SHARE
της Sophie Mellor
Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί στις ΗΠΑ το πώς θα αντιμετωπισθούν οι Αμερικάνοι που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν όλο και περισσότερο το …μαστίγιο αντί για το καρότο, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο στρέφονται σε σκληρές μεθόδους, από lockdown μέχρι πρόστιμα, προκειμένου να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο.
Το μήνυμα: Εμβολιαστείτε ή μη συμμετέχετε στην κοινωνία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει εάν απαιτούνται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση της αύξησης στα κρούσματα του COVID-19 και της νέας μετάλλαξης Όμικρον. «Αυτό χρειάζεται συζήτηση. Αυτό χρειάζεται μια κοινή προσέγγιση», δήλωσε η von der Leyen κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η von der Leyen δεν είναι η μόνη που υιοθετεί τη σκληρή προσέγγιση. Ιδού ένας κατάλογος των περιορισμών που τέθηκαν σε εφαρμογή για να εμβολιαστούν οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη:
• Η Ελλάδα επέβαλλε μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ σε άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποκαλώντας το «τέλος υγείας».
• Η Αυστρία έχει περιορίσει τη μετακίνηση των μη εμβολιασμένων ανθρώπων σε δύο από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί θα επιτρέπεται να βγουν από το lockdown όταν λήξουν οι περιορισμοί στα μέσα Δεκεμβρίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως και 3.600 ευρώ.
• Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, με τον νέο καγκελάριο Olaf Scholz να υποστηρίζει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων για τον COVID-19, ζητώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το σχέδιο.
• Η Γαλλία έχει επιβάλει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα 3.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί. Απαιτεί επίσης από τους ανθρώπους να φέρουν ένα είδος έγκυρου δελτίου εμβολιασμού για να εισέλθουν στους περισσότερους δημόσιους χώρους.
• Η Ιταλία έχει καταστήσει τον εμβολιασμό COVID-19 απαίτηση για όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και υπάρχει μια αυξανόμενη συζήτηση για την επέκτασή του και σε άλλες ομάδες. Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε στους εργαζόμενους να προσκομίζουν «πράσινο πάσο» ή απόδειξη εμβολιασμού ή πιστοποιητικό υγείας πριν από την είσοδο σε έναν χώρο εργασίας. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις κάθε 48 ώρες για να συμμετέχουν σχεδόν σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής – ένα προσωπικό κόστος που γρήγορα συσσωρεύεται.
• Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ακολουθεί μια πιο χαλαρή προσέγγιση, απαιτώντας από όλους τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να εμβολιαστούν μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Καλλιεργώντας τη δυσπιστία
Η Ευρώπη κάνει συχνά κινήσεις σχετικά με τον COVID-19 πριν από τις ΗΠΑ και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι τα μέτρα αυτά θα …μεταναστεύσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – ενάντια στις επιθυμίες των Ρεπουμπλικανών και πολλών επιχειρηματικών ομάδων. Το τρέχον σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να υποχρεώσει τις αμερικανικές εταιρείες με 100 εργαζομένους και άνω να εμβολιάσουν το προσωπικό τους ή να τους υποχρεώσουν να κάνουν τακτικές εξετάσεις, μια πρόταση που έχει «κολλήσει» στα δικαστήρια.
Ένα μεγάλο εμπόδιο για την επέκταση των εντολών είναι ο παράγοντας της αβεβαιότητας. Παρόλο που ορισμένες χώρες προχωρούν σε εντολές εμβολιασμού, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει κατά πόσον αυτές λειτουργούν πραγματικά.
«Το πρόβλημα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι ότι δεν διορθώνει απαραίτητα τα προβλήματα που σχετίζονται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», δήλωσε ο Peter English, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρικής Δημόσιας Υγείας της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας. «Είναι δύσκολο να επιβληθεί. Πώς μπορείτε, στην πράξη, να εμβολιάσετε κάποιον που αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή του;».
Πηγή: Fortune.com