Η Ευρώπη ξεκαθαρίζει: Ρύθμιση χρέους μόνο με μεγάλο συνασπισμό
- 08/09/2015, 10:09
- SHARE
Για να διαπραγματευτoύν οι πιστωτές το ζήτημα του ελληνικού χρέους χρειάζεται κυβέρνηση μεγάλης αποδοχής, είπε πηγή της Βρυξελλών.
Μόνο με μία κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευτεί η ευρωζώνη ρύθμιση χρέους, σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, η οποία διαβεβαιώνει μάλιστα ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.
“Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η φωνή αυτή έρχεται να προστεθεί στα μηνύματα που έχουν στείλει το τελευταίο διάστημα κατ’ επανάληψιν οι δανειστές, ότι περιμένουν ασφάλεια, συνεπή εφαρμογή του προγράμματος και ιδιοκτησία του από την νέα κυβέρνηση.
Πάντως σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση του χρέους που έχει υποσχεθεί το Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 οδηγείται, άλλη μία φορά σε καθυστέρηση.
Οι εκλογές όπως όλα δείχνουν άλλωστε, θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση την αξιολόγηση του προγράμματος. Και αυτό με τη σειρά του, θα συμπαρασύρει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων πηγών συγκλίνουν στο ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά ίσως τραβήξει έως το 2016.
“Όλοι θέλουν να αρχίσει η συζήτηση φέτος, λόγω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την οποία συνδέεται το θέμα του χρέους”, υποστηρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου. Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να τελειώσεις φέτος, προτού τεθεί σε εφαρμογή το bail in των τραπεζών. Ωστόσο, η ίδια η πηγή προσθέτει ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος ίσως να μην προλάβει να ολοκληρωθεί μέσα στη φετινή χρονιά.
Ουδείς πιστεύει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορέσει να προωθήσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, προκειμένου να επιστρέψει άμεσα το κουαρτέτο στην Αθήνα. Έτσι, οι εκλογές οδηγούν μοιραία σε καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος με πολλαπλές παρενέργειες:
Θα καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις με πρώτη εκείνη των 3 δισ. ευρώ (Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου), από την οποία εξαρτάται η τόνωση της οικονομίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα βαδίζει φέτος σε μία χρονιά ύφεσης, η οποία αναμένεται να αγγίξει το 4%.
Θα καθυστερήσει ξη έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, αφού ορίζεται ρητώς ότι θα ακολουθήσει την αξιολόγηση και την ολοκλήρωσή της.
Πιθανώς θα επηρεαστεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν προκύψουν ανάγκες, π.χ. συγχώνευση κάποιων από τις μικρότερες τράπεζες, πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση για να νομοθετήσει, ώστε να προχωρήσει γρήγορα μετά η ανακεφαλαιοποίηση.
Με την ανακεφαλαιοποίηση συνερτάται η χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.
Θα παραμείνει σε εκκρεμότητα η επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, οι πιθανότητες επιστροφής του είναι πάνω από 50%. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε να απεμπλακεί εντελώς από την Ελλάδα ή να περιορίσει τη συμμετοχή του στα 6 δισ. ευρώ (αντί 16 που εκκρεμούν).