Η Ευρωζώνη αναπτύσσεται ταχύτερα από τις ΗΠΑ

Η Ευρωζώνη αναπτύσσεται ταχύτερα από τις ΗΠΑ
The euro sign landmark is seen at the headquarters (R) of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt September 2, 2013. The ECB council will hold its monthly meeting on Thursday, September 5. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)

Η Ευρώπη επιστρέφει. Τουλάχιστον για την ώρα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος από εκείνον τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι σαφώς ανώτερη των αρχικών προσδοκιών, καθώς είναι διπλάσια αυτής του προηγούμενου εξαμήνου.

Η Ισπανία και η Γαλλία είχαν πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη, ενώ και η ανεργία στην Ευρωζώνη έπεσε στο 10,2% τον Μάρτιο – στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

Παράγοντες που βοηθούν την Ευρώπη είναι το φτηνό χρήμα, οι χαμηλές τιμές ενέργειας, η ανάκαμψη στην καταναλωτική δαπάνη, και η κυβερνητική υποστήριξη για τους πρόσφυγες.

Η άφιξη τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου προσφύγων στην Ευρώπη δίνει στην οικονομία της μια μεγάλη ώθηση. «Αυξάνονται, έτσι, οι δημόσιες δαπάνες, γεγονός που βοηθά την ανάπτυξη, ενώ αυτό επιδρά και στην καταναλωτική δαπάνη» είπε ο Χάουαρντ Άρτσερ, επικεφαλής οικονομολόγο στην IHS Economics.

Οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια σήμαναν την επιστροφή στον αποπληθωρισμό τον Απρίλιο.

Παράλληλα, όμως, συνιστούν και έναν τρόπο εξοικονόμησης για τους καταναλωτές, οι οποίοι εμφανίζονται να δαπανούν τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του απρόσμενου δώρου.

Τόσο οι δαπάνες των νοικοκυριών όσο και οι πωλήσεις λιανικής ανέκαμψαν στο πρώτο τρίμηνο.

Όμως, οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτός ο ταχύτερος ρυθμός είναι μάλλον απίθανο να διατηρηθεί. Η παγκόσμια επιβράδυνση, μια απώλεια καταναλωτικής εμπιστοσύνης, και η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρ. Ένωση θα μπορούσαν να συμπιέσουν την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους.