Η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με στασιμότητα: Οι προκλήσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες και ο ρόλος της ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη αντιμέτωπη με στασιμότητα: Οι προκλήσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες και ο ρόλος της ΕΚΤ
Euro banknotes on the map of Europe, selective focus. Concept of european economy Photo: Shutterstock
Παρά την αδύναμη εικόνα των μεγάλων οικονομιών, άλλες χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν μέτρια ανάπτυξη, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη παραμένει σε πτωτική πορεία για δεύτερο μήνα, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να επιδεικνύουν ανησυχητικές τάσεις. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global αυξήθηκε ελαφρώς στο 49,7 τον Οκτώβριο από 49,6 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Αυτή η κατάσταση έχει εντείνει τις ανησυχίες για τη στασιμότητα της Ευρωζώνης, ειδικά μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2024.

Η Γερμανία, η κύρια κινητήρια δύναμη της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι βιομηχανικοί κολοσσοί της βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακριβή ενέργεια και τη χαμηλή ζήτηση από την Κίνα. Παρά την οριακή άνοδο του δείκτη PMI, η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας παραμένει αναιμική, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το τρίμηνο που διανύουμε. Αντίστοιχα, η Γαλλία παρουσίασε μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης, κυρίως στη μεταποίηση, με τον δείκτη να μειώνεται στο 47,3 από 48,6, κόντρα στις προσδοκίες των αναλυτών που ήλπιζαν σε βελτίωση. Οι τάσεις αυτές αποκαλύπτουν πως η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την αδύναμη οικονομική επέκταση και τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Μετά από τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ίσως στραφεί σε νέες χαλαρωτικές πολιτικές για να υποστηρίξει την οικονομία, ενώ οι αγορές ήδη προεξοφλούν μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 2% μέχρι τα μέσα του 2025 από 3,25% σήμερα. Όμως, η αβεβαιότητα παραμένει, με κάποιους να προβλέπουν μετριοπαθέστερες κινήσεις, όπως μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, αντί για 50.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερμανία, οι προκλήσεις για τη μεταποίηση είναι εμφανείς, καθώς ακόμα και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, προχωρούν σε περικοπές. Αν και ο δείκτης PMI σημείωσε άνοδο, εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων, που δηλώνει επέκταση. Αντίστοιχα, στη Γαλλία η επιδείνωση είναι πιο έντονη, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί, αποκαλύπτοντας μια δυσμενή κατάσταση και εντείνοντας τις ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση στη χώρα.

Παρά την αδύναμη εικόνα των μεγάλων οικονομιών, άλλες χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν μέτρια ανάπτυξη, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα της Ευρωζώνης δεν είναι θετική, καθώς πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε μείωση προσωπικού, με την απασχόληση να μειώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα και στον ταχύτερο ρυθμό από το 2020. Αυτές οι εξελίξεις θέτουν σημαντικές προκλήσεις για την ΕΚΤ, καθώς οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, με αυξημένες τιμές και μισθούς, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 51,7, ενώ αναμένονται επίσης μείωση και στις ΗΠΑ, όπου η οικονομική δραστηριότητα διατηρείται πιο ανθεκτική, αλλά όχι χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

Τα μηνύματα από τις αγορές και τις αναλύσεις των ειδικών δείχνουν ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία, με αβέβαιες προοπτικές για το άμεσο μέλλον. Η ανάγκη για στήριξη από τη νομισματική πολιτική φαίνεται να είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι οικονομικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και οι δείκτες αποκαλύπτουν την ανάγκη για αποφασιστική δράση από την πλευρά της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: