Η Ευρωζώνη… νικά τον πληθωρισμό – Ξεκινά νέος κύκλος μειώσεων επιτοκίων;

Η Ευρωζώνη… νικά τον πληθωρισμό – Ξεκινά νέος κύκλος μειώσεων επιτοκίων;
Frankfurt, Germany - June 12, 2019: Euro Sign. European Central Bank (ECB) is the central bank of the euro and administers the monetary policy of the Eurozone Photo: Shutterstock
Με τον πληθωρισμό να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το στόχο του 2% από το 2021, η ΕΚΤ φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της τριετούς μάχης της κατά των αυξήσεων τιμών.

Για πρώτη φορά από το 2021, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το στόχο του 2%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 1,8%. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ήδη ισχυρές πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για νέα μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, καθώς η τριετής προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε από το 2,2% του Αυγούστου και ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει το 1,9%. Η πτώση οφείλεται κυρίως στη μείωση του κόστους της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός – που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ – έπεσε στο 2,7%.

Με τις τιμές να έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, οι αυξήσεις των επιτοκίων που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και η επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων εγείρουν νέες συζητήσεις για την ανάγκη ταχύτερης μείωσης των επιτοκίων, με τις αγορές να θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια νέα κίνηση της ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίασή της στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία παραμένει αδύναμη, με τη βιομηχανία να συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιανουάριο, καθώς οι αγορές και οι μεγάλοι οίκοι προεξοφλούν μια δυναμική απάντηση της ΕΚΤ για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

Αυτή η νέα προσέγγιση στη νομισματική πολιτική, με αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων, αναμένεται να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ζήτησης και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: