Goldman Sachs: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση το 2023 – Στο επίκεντρο οι ελληνικές εκλογές
- 10/01/2023, 12:46
- SHARE
Δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, καθώς η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική του αναμενομένου στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική μηδενικής Covid-19.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, σε σύγκριση με παλαιότερη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1%.
Και παρότι η ανάπτυξη θα είναι ασθενής κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, το α’ τρίμηνο του 2023 πιθανότατα θα μεγεθυνθεί κατά 0,1%.
Επομένως, η Goldman Sachs εκτιμά μία περίοδο αδύναμης ανάπτυξης τους χειμερινούς μήνες, αν και η πιθανότητα τεχνικής ύφεσης παραμένει αυξημένη στο 40% (μια τεχνική ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα μειούμενης παραγωγής).
Επίσης, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν — σε περίπου 3,25% έως το τέλος του 2023.
«Προσπαθούμε να επιβραδυνθεί ο βασικός πληθωρισμός μέσω της… ψύξης των τιμών των αγαθών, αλλά διαπιστώνουμε συνεχιζόμενη ανοδική πληθωριστική πίεση στον τομέα των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.
«Δεδομένης της ανθεκτικής δραστηριότητας, του σταθερού πυρήνα του πληθωρισμού και των επιθετικών σχολίων, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική της σημαντικά περισσότερο τους επόμενους μήνες».
Η Goldman Sachs επανέλαβε την εκτίμησή της για αυξήσεις κατά μισή μονάδα στα επιτόκια στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με το μέγιστο επιτόκιο να αγγίζει το 3,25% τον Μάιο.
Ελληνικές εκλογές…
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, στο τέλος του 2022 προέκυψαν τρία μείζονα πολιτικά ρίσκα: οι ιταλικές εκλογές, οι γαλλικές εκλογές και η πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πλέον, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις εκλογές στην Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο πιθανότατα θα αποκατασταθεί το 2024 μετά την αναστολή κατά τη διάρκεια της Covid-19.
Σε προηγούμενο report της η Goldman Sachs είχε αναφέρει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να επωφεληθεί από το ευνοϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, που συνιστά το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.