Η εξέγερση της Gen Z και των millennials ενάντια στα luxury προϊόντα ευνοεί τα καταστήματα second hand
- 03/03/2024, 16:45
- SHARE
Της Prarthana Prakash
Ονειρευτήκατε ποτέ να αγοράσετε την πρώτη σας πολυτελή τσάντα; Με τα υψηλά ενοίκια και μια αγορά εργασίας γεμάτη προκλήσεις, η επένδυση στην πολυτέλεια έχει γίνει ένα πιο μακρινό όνειρο από ποτέ για τους millennials και τη Gen Z.
Και κάπου εδώ μπαίνουν στην εξίσωση οι αγορές second hand προϊόντων, ο καυτός προορισμός για έμπειρους αγοραστές με γούστο για τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή.
Η Vestiaire Collective, μια πλατφόρμα με έδρα το Παρίσι, δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταχειρισμένων ρούχων από το 2009. Τώρα, προσελκύει περισσότερους καταναλωτές με περιορισμένα μετρητά, ιδιαίτερα Gen Zers και millennials που αναζητούν έξυπνους τρόπους να επενδύσουν σε κομμάτια υψηλής ποιότητας. «Οι αγορές μεταχειρισμένων ήταν στιγματισμένες, ειδικά μέσα στον κλάδο πολυτελείας», δήλωσε στο Fortune η Fanny Moizant, πρόεδρος και συνιδρυτής της Vestiaire.
H luxury fashion θεωρείτο ότι ήταν ανθεκτική στον πληθωρισμό. Ωστόσο, εταιρείες όπως η Kering και η Burberry έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα χάρη στον υψηλό πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής. Δεν αποτελεί έκπληξη – πολλοί επίδοξοι αγοραστές νιώθουν τώρα το πρόβλημα στα πορτοφόλια τους, δίνοντας ώθηση στις πλατφόρμες που πωλούν μεταχειρισμένα είδη πολυτέλειας. Η Vestiaire ανέφερε αύξηση 7% στις πωλήσεις high-end προϊόντων του ομίλου πέρυσι, σε αντίθεση με τις υποτονικές πωλήσεις σε μεγάλο μέρος του κλάδου πολυτέλειας. Η Bain & Co αποτίμησε την αγορά μεταχειρισμένων high-end προϊόντων σε 43 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Η πλατφόρμα μεταχειρισμένων προϊόντων πολυτελείας Sellier με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει μεταπωλήσεις τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε ένα κατάστημα στο Knightsbridge, μια από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου. Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 25% στις πωλήσεις πέρυσι, δήλωσε στο Fortune η διευθύνουσα σύμβουλός της Hanushka Toni.
Η Toni λέει ότι η τιμολόγηση στο Sellier μπορεί να διαφέρει – για παράδειγμα, οι τσάντες Hermès, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι δυσεύρετες στο Διαδίκτυο και απαιτούν μεγάλη αναμονή, μπορούν να αγοραστούν αμέσως μέσα από τις αγορές μεταχειρισμένων, αλλά συχνά σε διογκωμένες τιμές. Όμως, σε άλλα brands όπου η προσφορά δεν είναι περιορισμένη, η εξοικονόμηση μπορεί να είναι σημαντική, κυμαινόμενη από 20% μέχρι 80% σε σχέση με την αρχική τιμή λιανικής.
Η βιωσιμότητα είναι ένας βασικός παράγοντας για την ταχεία άνοδο του second-hand luxury. Τα ταμπού του παρελθόντος ενάντια στην αγορά προϊόντων πολυτελείας έχουν ξεθωριάσει, δημιουργώντας μια νέα υποκατηγορία για τους καταναλωτές με οικολογική συνείδηση που αναζητούν επενδυτικά κομμάτια τα οποία (τουλάχιστον στα μάτια τους) δεν κοστίζουν στον πλανήτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,5% το 2024 και 2025 και 2,3% το 2026
- Επιμένει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Στο 3,2% στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο
Πηγή: Fortune