Η «εξίσωση ειρήνης» του Τραμπ στην Ουκρανία: Υποσχέσεις και αμφιβολίες

Η «εξίσωση ειρήνης» του Τραμπ στην Ουκρανία: Υποσχέσεις και αμφιβολίες
This handout photograph released by the Ukrainian presidential press service on September 27, 2024 shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and Republican presidential nominee former US President Donald Trump meeting on September 27, 2024 in New York. The meeting coincides with Zelensky's visit to New York for the United Nations General Assembly. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες από την ορκωμοσία του, τα ειρηνευτικά σχέδια των συμβούλων του εγείρουν ερωτήματα για το ρεαλισμό και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν.

Η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε μία μέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Με τους συμβούλους του να προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ένα κοινό στοιχείο αναδεικνύεται: η υποχώρηση της Ουκρανίας από βασικές επιδιώξεις, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ, και η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Τραμπ, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών ή «αυτόνομων περιοχών», ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις και στις δύο πλευρές μέσω κινήτρων και κυρώσεων. Ο Κιθ Κέλογκ, ο εκλεγμένος απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, εισηγείται τη σταθεροποίηση των σημερινών γραμμών του μετώπου, με παράλληλη αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο αν αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας είναι επιφυλακτικοί. Όπως σημειώνει ο πρώην αναλυτής πληροφοριών Γιουτζίν Ράμερ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να παρατείνει τη σύγκρουση, αναμένοντας περισσότερες παραχωρήσεις. Η ιδέα της «πάγωσης» των συγκρούσεων χωρίς σαφές σχέδιο για τη βιώσιμη ειρήνη, τονίζει ο Ράμερ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια.

Οι αντιδράσεις από την ουκρανική πλευρά είναι επίσης αναμενόμενες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, αν και ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις, επιμένει στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην αποκατάσταση των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία. Ευρωπαίοι σύμμαχοι και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου πολλοί τάσσονται κατά της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας, ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδιο στις φιλοδοξίες του Τραμπ.

Παρά τις διακηρύξεις του, ο δρόμος προς την ειρήνη φαίνεται γεμάτος προκλήσεις. Ο συνδυασμός διπλωματικών πιέσεων, πολιτικών αντιδράσεων και στρατιωτικών πραγματικοτήτων καθιστά την υπόσχεση του Τραμπ έναν φιλόδοξο στόχο με αβέβαιη κατάληξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: