Η εξίσωση Τραμπ για τους δασμούς: Όταν το έλλειμμα γίνεται μαθηματικός τύπος

Η εξίσωση Τραμπ για τους δασμούς: Όταν το έλλειμμα γίνεται μαθηματικός τύπος
US President Donald Trump delivers remarks on reciprocal tariffs during an event in the Rose Garden entitled "Make America Wealthy Again" at the White House in Washington, DC, on April 2, 2025. Trump geared up to unveil sweeping new "Liberation Day" tariffs in a move that threatens to ignite a devastating global trade war. Key US trading partners including the European Union and Britain said they were preparing their responses to Trump's escalation, as nervous markets fell in Europe and America. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) Photo: AFP
Η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να αλλάξει τους όρους του παγκόσμιου εμπορίου μέσω μιας μεθοδολογίας-έκπληξη για τον υπολογισμό των νέων δασμών, στηριγμένη σε εμπορικά ισοζύγια και έναν… μαθηματικό τύπο που προκαλεί αντιδράσεις.

Μια διαφορετική προσέγγιση από τα συνηθισμένα επιλέγει η κυβέρνηση Τραμπ για την επιβολή των νέων δασμών που συγκλονίζουν τις παγκόσμιες αγορές. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, οι συντελεστές δεν προκύπτουν από παραδοσιακές διαπραγματεύσεις ή τεχνικές αξιολογήσεις εμπορικών φραγμών, αλλά από έναν τύπο που συνδέει το εμπορικό πλεόνασμα κάθε χώρας έναντι των ΗΠΑ με τις συνολικές εξαγωγές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία, ο συντελεστής προκύπτει από τη διαίρεση του πλεονάσματος με τις εξαγωγές και κατόπιν δια δύο. Έτσι, η Κίνα με εμπορικό πλεόνασμα 295 δισ. δολαρίων και εξαγωγές 438 δισ. εμφανίζει δασμό 34%. Παρόμοια ποσοστά προέκυψαν για την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την ΕΕ. Αντίθετα, ακόμη και χώρες με εμπορικό ισοζύγιο θετικό για τις ΗΠΑ, επιβαρύνθηκαν με ενιαίο δασμό 10%, μεταδίδει το Bloomberg.

Η μέθοδος αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου, που μιλούσαν για σύνθετη αξιολόγηση μη αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων, φορολογικών και ρυθμιστικών εμποδίων και νομισματικής χειραγώγησης. Αντ’ αυτού, το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει από έναν απλοποιημένο αλγόριθμο με παραμέτρους «ελαστικότητας» που πρακτικά αλληλοεξουδετερώνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι ο στόχος δεν είναι η ισότητα στους δασμολογικούς συντελεστές, αλλά η μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων. «Ο υπολογισμός αυτός υποκαθιστά το σύνολο των πολιτικών που οδηγούν σε έλλειμμα με έναν ενιαίο συντελεστή που στοχεύει σε μηδενισμό του ελλείμματος», αναφέρει η ανακοίνωση του USTR, η οποία δημοσιεύθηκε χωρίς υπογραφή.

Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται –όπως για τη Νότια Κορέα που αναφέρεται με 25% στον πίνακα Τραμπ και 26% στο επίσημο παράρτημα– αυξάνουν τη σύγχυση και τις αμφιβολίες για τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα του νέου εμπορικού δόγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: