«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα βλάψει το ενιαίο νόμισμα»

«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα βλάψει το ενιαίο νόμισμα»
Luxembourg's Prime Minister Jean Claude Juncker arrives for an EU summit in Brussels, Friday March 26, 2010. EU leaders hold the second day of a summit that so far has focused on Greek economic woes, with eurozone countries and the International Monetary Fund pledging financial support in a deal that aims to halt the government debt crisis undermining Europe's currency union. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

«Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σύμφωνα με αντίγραφο του προδημοσιευμένου κειμένου συνέντευξης που θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Είπε στην εφημερίδα πως αν μία χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, «θα βάλει την ιδέα στο μυαλό ότι το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο».

Αυτό θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ευρώπη, είπε ο Ζ.- Κλ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τού κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο πως οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το αν θα υπάρχει εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, είπε στην εφημερίδα πως η Ελλάδα θα είναι στην ατζέντα, ακόμα και αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους.

Κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αφού η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως επαφίεται στην Ευρώπη να πάρει τα μέτρα της αν η ΕΕ θέλει να εμποδίσει την απειλή μιας χρεωκοπίας.

«Δεν θα δουλέψει χωρίς το ΔΝΤ» (σσ: το ελληνικό πρόγραμμα), είπε ο κ. Γούνκερ, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση είχε καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ το 2010 ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.