Η Fed ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η Fed ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος. 

Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα. Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πως θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Οι Αμερικανοί policy makers καλούνται να συνεχίσουν στο ίδιο μονοπάτι, αυτό της νομισματικής σύσφιξης, προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις, που, εκ των πραγμάτων, αποδεικνύονται επίμονες, ενώ, από την άλλη, έχουν να αντιμετωπίσουν μια τραπεζική κρίση… που απειλεί να τινάξει τα θεμέλια της οικονομικής δραστηριότητας στον αέρα…

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Powell και οι συνάδελφοί του είναι αντιμέτωποι με ένα τρίλημμα: να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, προστατεύοντας τις τράπεζες και τις αγορές, χωρίς να πειράξουν την οικονομία.

Και αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια εξίσωση με πολλές άγνωστες μεταβλητές, η επίλυση της οποίας προώρισται μόνον για δυνατούς λύτες. Πάντως, Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σημείωσε ότι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τα εισερχόμενα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική», ανέφερε η δήλωση της FOMC μετά τη συνεδρίαση. «Επιδιώκουμε μια στάση νομισματικής πολιτικής αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό, προϊόντος του χρόνου, στον στόχο του 2%». Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η διατύπωση είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις πολιτικής στο παρελθόν, όπου υπογραμμιζόταν ότι «οι συνεχείς αυξήσεις θα προσφέρονται και είναι οι πλέον κατάλληλες για τη μείωση του πληθωρισμού».

Σημειώνεται πως η δήλωση της Fed δεν περιείχε αναφορές στον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι κεντρικοί τραπεζίτες τροποποίησαν και τις οικονομικές προβλέψεις τους. Αύξησαν ελαφρά τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό, με επιτόκιο 3,3% συνδεδεμένο για φέτος, σε σύγκριση με 3,1% τον Δεκέμβριο.

Επίσης, βλέπουν την ανεργία στο 4,5%, ενώ οι προοπτικές για το ΑΕΠ υποχώρησαν στο 0,4%. Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια άλλαξαν ελάχιστα, εκτός από το ότι η πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2024 μειώθηκε στο 1,2% από 1,6% τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: