Η Fed έσπασε το σερί. Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 10 συνεχείς αυξήσεις

Η Fed έσπασε το σερί. Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 10 συνεχείς αυξήσεις
epa07852101 A view of the Federal Reserve Bank of New York in New York, New York, USA, 18 September 2019. The Federal Reserve Bank of New York, which is one of the 12 Federal Reserve Banks of the United States, purchased 53 billion US dollars of Treasury bonds and securities on a night earlier in an unusual effort to ease the strain on financial markets from a spike in the overnight lending rate. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ομόφωνα τα στελέχη της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Έπειτα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, η Fed αποφάσισε στη συνεδρίασή της Τετάρτης να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια (στο 5-5,25%), αν και τα περισσότερα μέλη της προβλέπουν ότι θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση μέχρι τα τέλη του 2023.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC). Ο στόχος είναι «να αποτιμηθούν οι επιπρόσθετες πληροφορίες και οι επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Fed.

Η Fed αναθεώρησε προς τα επάνω, στο 1%, την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 2023 (από 0,4% που προέβλεπε τον Μάρτιο) και μείωσε στο 3,2% (από 3,3%) την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 4,1% μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψή τους για ποσοστό 4,4%.

Κανένας αξιωματούχος της Fed δεν αναμένει μείωση επιτοκίων μέχρι το επόμενο έτος. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πού θα είναι τα επιτόκια στο τέλος του 2024.

Πάουελ: Ολα ανοιχτά για τον Ιούλιο

Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι χωρίς σταθερότητα των τιμών δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει καλύψει ήδη πολύ έδαφος στη μάχη της κατά του πληθωρισμού, αλλά σημείωσε ότι ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός.

Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμα δρόμο, ανέφερε ο Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Όπως σημείωσε, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάπως αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αρκετά πάνω από τον στόχο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια