Η Fed ρίχνει για πρώτη φορά από το 2008 χρήμα στην αγορά

Η Fed ρίχνει για πρώτη φορά από το 2008 χρήμα στην αγορά
epa04866286 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the start of the trading day in New York, New York, USA, 30 July 2015. US stocks opened lower as most Wall Street economists expect the Federal Reserve to begin tightening monetary policy as early as September 17. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτό που περιμένουν τώρα να δουν στην αγορά είναι εάν πρόκειται για μία έκτακτη παρέμβαση ή κάτι πιο μόνιμο στο πλαίσιο της πολιτικής της.

Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία η Federal Reserve αποφάσισε να παρέμβει στις αγορές χρήματος για να μειώσει το κόστος δανεισμού. Έριξε χθες ρευστό στην αγορά και θα το κάνει εκ νέου σήμερα, Τετάρτη, καθώς τεχνικοί παράγοντες οδήγησαν σε απότομη έλλειψη ρευστού.

Η έλλειψη ρευστού είναι αποτέλεσμα της αύξησης του δανεισμού της κυβέρνησης και της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να συρρικνώσει τον τεράστιο όγκο των χρεογράφων που έχει στην κατοχή της τα τελευταία χρόνια. Το κάνει με το να μην αγοράζει νέα, όταν ωριμάζουν, κάτι που πρακτικά αφαιρεί χρήμα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το επιτόκιο αναφοράς (federal funds rate), το οποίο επηρεάζει το κόστος δανεισμού ανά το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξήθηκε τη Δευτέρα στο 2,25% από 2,14% την Παρασκευή. Η Fed επιδιώκει να το κρατάει στο εύρος διακύμανσης 2% με 2,25%. Οι προσφορές στην αγορά έφτασαν έως και το 5% την Τρίτη, σύμφωνα με traders, με αποτέλεσμα η Fed Νέας Υόρκης να διοχετεύσει στο σύστημα 53 δισ. δολάρια μέσω συναλλαγών repos. Σήμερα, Τετάρτη, σχεδιάζει να ρίξει επιπλέον 75 δισ. δολάρια. Ήταν η πρώτη τέτοια παρέμβαση από το 2008.

Αυτό που περιμένουν τώρα να δουν στην αγορά είναι εάν πρόκειται για μία έκτακτη παρέμβαση ή κάτι πιο μόνιμο στο πλαίσιο της πολιτικής της. Σήμερα εν τω μεταξύ η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης. Το τι θα πράξει όμως στη συνέχεια είναι αβέβαιο. Και τούτο γιατί υπάρχουν έντονες διαφωνίες στους κόλπους της σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και το πόσο επιθετική θα πρέπει να είναι η χαλάρωση της πολιτικής.