Η Ferrari δεν θέλει να πουλάει αυτοκίνητα
- 01/04/2015, 17:30
- SHARE
Η θρυλική εταιρεία από το Μαρανέλο κρατάει επίτηδες περιορισμένη την παραγωγή. Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρεί το μύθο και τη μοναδικότητά της.
Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν έναν απώτερο στόχο: να πωλούν όσο γίνεται περισσότερα οχήματα. Όμως η Ferrari δεν είναι συνηθισμένη αυτοκινητοβιομηχανία. Και για τον Enrico Galliera, διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας, οι πωλήσεις με όριο είναι το κλειδί στο διατηρηθεί το exclusivity και ο μύθος της εταιρείας.«Έχω τη μεγάλη ευθύνη να διατηρήσω ζωντανό αυτό το όνειρο» δήλωσε κατά την παρουσίαση της νέας Ferrari 488 GTB στην έκθεση της Γενεύης.
Ακόμα και αν κάποιος διαθέτει τα χρήματα, δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει τη Ferrari που επιθυμεί. Θα μπει σε μια μακρά λίστα αναμονής -αν υπάρχουν, φυσικά, τόσα αυτοκίνητα για όλους όσους τα θέλουν- στην οποία έχουν προτεραιότητα τα μέλη της «οικογένειας», όσοι, δηλαδή, έχουν ήδη μια ή περισσότερες Ferrari.
Δημοφιλέστερο μοντέλο στους «νεοφερμένους» είναι το California T, το προτιμούν τα δύο τρίτα όσων αγοράζουν για πρώτη φορά αυτοκίνητο της θρυλικής μάρκας. Η τιμή του στις ΗΠΑ είναι 200.000 δολάρια, προσιτή για το κοινό της.
Τα μέλη της «οικογένειας», όμως, έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν limited edition μοντέλα -με τιμές άνω του ενός εκατομμυρίου- και να τα αγοράσουν προτού καν αυτά παρουσιαστούν στο κοινό, όπως έγινε με την F60 America. Μάλιστα, για τους ακόμα πιο αγαπημένους της πελάτες, κατασκευάζει exclusive μοντέλα, μόνο για εκείνους, τα οποία κοστίζουν μερικά εκατομμύρια. Αυτό γίνεται δύο με τρεις φορές το χρόνο.
Ωστόσο, κάθε Ferrari είναι bespoke σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Κάθε πελάτης μπορεί να διαλέξει μεταξύ εκατοντάδων επιλογών σε υλικά και χρώμα, σε εξωτερικό και εσωτερικό. Αν ο πελάτης έχει μια αγαπημένη απόχρωση, σε αυτή μπορεί να βαφτεί το αυτοκίνητό του. Αν θέλει το εσωτερικό να ταιριάζει με τη γραβάτα του, γίνεται και αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν και όρια. Το image της εταιρείας έχει μεγαλύτερη αξία από τις παραξενιές και το γούστο του πελάτη, συνεπώς αν κάποιος θέλει κάτι εξεζητημένο και κακόγουστο, οι υπεύθυνοι θα τον οδηγήσουν ευγενικά και με μαεστρία σε επιλογές που δεν θα κάνουν τη Ferrari του να μοιάζει με νεοπλουτίστικη βίλα.
Με δεδομένα όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο που εννέα στα 10 ακριβότερα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν πέρσι σε δημοπρασίες ήταν Ferrari. Το ακριβότερο όλων των εποχών ήταν μια GTO του 1962 που άλλαξε χέρια έναντι 38 εκατ. δολαρίων. Αυτοκίνητα με ζωή δεκαετιών πωλούνται αμέσως και πανάκριβα ακριβώς επειδή η Ferrari προφυλάσσει τον μύθο της με τον καλύτερο τρόπο. Και, φυσικά, επειδή φτιάχνει καταπληκτικά αυτοκίνητα.
Πόσα, όμως, αυτοκίνητα φτιάχνει; Η ίδια η Ferrari δήλωνε στο παρελθόν πως ποτέ δεν θα βγουν από το εργοστάσιό της περισσότερα από 7.000 οχήματα το χρόνο, στη συνέχεια αναθεώρησε και σήμερα απλώς αναφέρει πως θα κατασκευάζει μεν περισσότερα, αλλά όχι αρκετά για όλους όσους θα ήθελαν ένα. Κάποιος πάντα πρέπει να είναι στην αναμονή.