Η φιλία του Γουόρεν Μπάφετ με τον Μπιλ Γκέιτς έχει κλονιστεί κι αυτό σημαίνει πολλά για το Ίδρυμα Gates

Η φιλία του Γουόρεν Μπάφετ με τον Μπιλ Γκέιτς έχει κλονιστεί κι αυτό σημαίνει πολλά για το Ίδρυμα Gates
epa10196962 Gates Foundation co-chair Bill Gates makes a speech at the Goalkeepers event hosted by the Bill and Melinda Gates Foundation in New York, New York, USA, 21 September 2022. EPA/SARAH YENESEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα πρόσφατα εκπληκτικά επιτεύγματα του Ιδρύματος δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τα περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει συνεισφέρει ο Μπάφετ.

Από τον Greg McKenna

Ο Warren Buffett ήθελε να χρησιμοποιήσει την τεράστια περιουσία του για καλό σκοπό, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα γινόταν μεγάλος φιλάνθρωπος. Έτσι, το 2006, ο Μάντης της Όμαχα αποφάσισε να παραδώσει τα δισεκατομμύριά του στον ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates – τον μακροχρόνιο φίλο του και έναν από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που ήταν τότε πλουσιότερος απ’ αυτόν.

Ο Gates και η τότε σύζυγός του, Melinda French Gates, είχαν μεταμορφώσει την παγκόσμια φιλανθρωπία δημιουργώντας αυτό που σήμερα είναι το Ίδρυμα Gates – ένας οργανισμός που πιστώνεται ότι έχει σώσει εκατομμύρια ζωές και έχει συνεργαστεί με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής υγείας. Πέρυσι, έδωσε σχεδόν 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Τα πρόσφατα εκπληκτικά επιτεύγματα του Ιδρύματος δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τα περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει συνεισφέρει ο Buffett, συμπεριλαμβανομένης μιας δωρεάς 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο. Πρόσφατα, ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway έχει απομακρυνθεί από τον Gates και δεν είναι ικανοποιημένος με τη διοίκηση του οργανισμού – εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον του μεγαλύτερου ιδιωτικού ιδρύματος της Αμερικής.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ρήξης, ο 94χρονος Buffett μείωσε τις δωρεές του και είπε πρόσφατα στη Wall Street Journal ότι το Ίδρυμα Gates «δεν πρόκειται να λάβει χρήματα μετά τον θάνατό μου». Αυτή η εξέλιξη έρχεται δύο χρόνια αφότου ο Gates ευχαρίστησε τον Buffett σε μια ανάρτηση ιστολογίου για τη συνεισφορά σχεδόν των μισών πόρων του οργανισμού μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι μια μεγάλη αλλαγή που καλούνται να αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Amir Pasic, κοσμήτορας της Σχολής Φιλανθρωπίας Lilly Family του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ο οποίος είναι υπότροφος του Ιδρύματος Gates. Ο ίδιος πιστεύει, ωστόσο, ότι το ίδρυμα έχει χρόνο να προσαρμοστεί.

«Ο Warren Buffett υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος προς το Ίδρυμα Gates μέσω συνεισφορών και παροχής συμβουλών για περισσότερα από 18 χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Gates σε δήλωση στο Fortune. «Έχει παίξει έναν ανεκτίμητο ρόλο στην υπεράσπιση και τη διαμόρφωση του έργου του ιδρύματος για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου κάθε άτομο θα μπορεί να ζήσει μια υγιή, παραγωγική ζωή».

Η Berkshire Hathaway δεν απάντησε σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Το μέγεθος και η επιρροή του Ιδρύματος Gates έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, όπως και το στυλ ηγεσίας του Gates στο ίδρυμα – το οποίο μερικοί έχουν παρομοιάσει με έναν βασιλιά που διοικεί την αυλή του. Παρόλα αυτά, ο Buffett και ο Gates μοιράζονταν αναμφισβήτητα την πιο σημαντική φιλία στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τη φιλανθρωπία, αλλά ένα πρόσφατο δημοσίευμα από τους New York Times έδειξε ότι η σχέση τους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Buffett είπε ότι οι στόχοι του ήταν «100% συγχρονισμένοι» με εκείνους του ιδρύματος όταν αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο του το 2021, λίγο μετά την ανακοίνωση της French Gates ότι χωρίζει τον σύζυγό της.

Από τότε, ωστόσο, ο Buffett έχει αρχίσει να βλέπει το ίδρυμα Gates ως υπερβολικά διογκωμένο και με εξαιρετικά υψηλά λειτουργικά κόστη, είπαν πηγές στους Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Buffett πιστεύει ότι το ίδρυμα έχει γίνει υπερβολικά αυτάρεσκο και με απέχθεια προς το ρίσκο. Παράλληλα ήταν επίσης αναστατωμένος από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Gates συμπεριφέρεται με αγενή τρόπο. Η French Gates αποχώρησε από το ίδρυμα τον Ιούνιο, αφήνοντας τον Gates ως μοναδικό πρόεδρό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com