Η φυματίωση βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως, αν και θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί
- 07/04/2023, 10:22
- SHARE
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, 66 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές έχουν σωθεί μέσω της διάγνωσης και της θεραπείας. Από το 2019, όμως, κάποια από τα κέρδη που είχαν επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξάλειψη αυτής της θανατηφόρας ασθένειας έχουν χαθεί, όπως παρατηρεί το World Economic Forum.
Το 2021, υπήρξαν 1,6 εκατομμύρια θάνατοι λόγω της φυματίωσης παγκοσμίως, δηλαδή επανήλθαμε στα επίπεδα του 2017 παρόλο που από το 2005 παρατηρούταν μείωση των θανάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν από φυματίωση το 2021 – μια αύξηση 4,5% σε σχέση με το 2020 – ενώ το ποσοστό κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 3,6% μεταξύ 2020 και 2021, αν και μειωνόταν κατά 2% ετησίως τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.
Και ο αριθμός των νέων διαγνώσεων μειώθηκε από 7,1 εκατομμύρια το 2019 σε 5,8 εκατομμύρια το 2020. Το 2021, ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 6,4 εκατομμύρια – αλλά οι χαμηλότεροι αριθμοί υποδηλώνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων με μη θεραπευμένη και μη διαγνωσμένη φυματίωση.
Οι πόροι διάγνωσης και θεραπείας εκτράπηκαν προς τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι δαπάνες για υπηρεσίες σχετικές με την αντιμετώπιση της φυματίωσης παγκοσμίως μειώθηκαν από 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Η φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες και προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Mycobacterium tuberculosis. Σε αντίθεση με τον COVID-19, δεν είναι ιός, αλλά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μολυσματικός δολοφόνος μετά τον COVID.
Η εμφάνιση κρουσμάτων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων περιοχών του πλανήτη, με περισσότερο από το 80% των κρουσμάτων και των θανάτων να παρατηρούνται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Και υπάρχουν σαφώς κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες στη φυματίωση – είναι η ασθένεια των φτωχών του κόσμου.
Για την αντιμετώπισή της απαιτείται, καταρχήν η επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων κατά της φυματίωσης, καθώς το μοναδικό υπάρχον εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο σε παιδιά. Παράλληλα, απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και για την καταπολέμηση της φυματίωσης στους χώρους εργασίας.
Σημειώστε ότι το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο ξεκίνησε να χορηγείται πριν από έναν αιώνα, ενώ και η θεραπεία δεν έχει αλλάξει εδώ και 40 χρόνια.