Η Φινλανδία η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει ανθρώπους για τη γρίπη των πτηνών

Η Φινλανδία η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει ανθρώπους για τη γρίπη των πτηνών
Photo: pixabay.com
Η σκανδιναβική χώρα αγόρασε εμβόλια για 10.000 άτομα, το καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο ενέσεις.

Η Φινλανδία σχεδιάζει να προσφέρει προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης των πτηνών ήδη από την επόμενη εβδομάδα σε ορισμένους εργαζόμενους που εκτίθενται σε ζώα, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές την Τρίτη, καθιστώντας την την πρώτη χώρα στον κόσμο που θα το πράξει.

Η σκανδιναβική χώρα αγόρασε εμβόλια για 10.000 άτομα, το καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο ενέσεις, στο πλαίσιο κοινής προμήθειας της ΕΕ έως και 40 εκατομμυρίων δόσεων για 15 κράτη από την κατασκευάστρια εταιρεία CSL Seqirus.

Η αυστραλιανή εταιρεία σε δήλωσή της στο Reuters ανέφερε ότι η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα διαθέσει το εμβόλιο.

«Το εμβόλιο θα προσφέρεται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων περιστάσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL).

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει σκοτώσει ή προκαλέσει τη σφαγή εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και -σε ορισμένες περιπτώσεις- και σε ανθρώπους.

Η Φινλανδία δεν έχει ανιχνεύσει τον ιό σε ανθρώπους, δήλωσε η THL. Ωστόσο, η χώρα είναι πρόθυμη να επεκτείνει τους εμβολιασμούς, δεδομένων των κινδύνων μετάδοσης που ενέχουν οι φάρμες γούνας της.

«Οι συνθήκες στη Φινλανδία είναι πολύ διαφορετικές, καθώς έχουμε φάρμες γούνας όπου τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με άγρια ζώα», δήλωσε στο Reuters η ιατρός Χάνα Νόχινεκ του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας (THL).

Τα εκτεταμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών μεταξύ μινκ και αλεπούδων στις κυρίως υπαίθριες φάρμες γούνας της Φινλανδίας οδήγησαν πέρυσι στη σφαγή περίπου 485.000 ζώων για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού τόσο μεταξύ των ζώων όσο και στους ανθρώπους.

Οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα σε ορισμένες τουλάχιστον περιοχές της Φινλανδίας, δήλωσε εκπρόσωπος της THL στο Reuters.

Η Φινλανδία γνωστοποίησε ότι προμηθεύτηκε εμβόλια για άτομα που θεωρεί ότι διατρέχουν κίνδυνο, όπως εργαζόμενοι σε φάρμες γούνας και πουλερικών, τεχνικοί εργαστηρίων που χειρίζονται δείγματα της γρίπης των πτηνών και κτηνίατροι που εργάζονται ως υπεύθυνοι ελέγχου των ζώων σε περιοχές όπου βρίσκονται φάρμες γούνας.

Θα προσφερθούν επίσης εμβόλια σε άτομα που εργάζονται σε καταφύγια που φροντίζουν άγρια πτηνά, σε κτηνοτροφικές μονάδες ή στον καθαρισμό χώρων, όπως σε μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.

Εάν εμφανιστεί λοίμωξη του ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών, θα προσφερθεί επίσης το εμβόλιο στις στενές επαφές ενός ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com