Οι φόροι στον τουρισμό δεν είναι μόνο ελληνικό «προνόμιο»
- 06/11/2016, 15:00
- SHARE
Πώς τα τουριστικά λεωφορεία της Ρώμης μπορεί να γίνουν πραγματικά ασύμφορα.
Όσοι ετοιμάζουν βαλίτσες για Ρώμη ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφτούν, αφού τα όσα σχεδιάζει το Συμβούλιο της Ρώμης, ερήμην τους, αναμένεται να επηρεάσουν τόσο τη διάθεσή τους όσο και την τσέπη τους.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει μια πρόταση «φωτιά» σύμφωνα με την οποία το κόστος της ημερήσιας άδειας των πούλμαν αναμένεται να αυξηθεί από τα 200 στα 1.000 ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από τα πιο γνωστά αξιοθέατα, όπως το Κολοσσαίο ή το Βατικανό, που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.
Και ενώ εκ πρώτης όψεως η κίνηση αυτή φαίνεται να πλήττει μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων – κυρίως με τον κίνδυνο απώλειας εκατοντάδων θέσεων εργασίας – την επιβάρυνση θα επωμιστούν και οι τουρίστες. Ειδικότερα, βάσει των όσων ισχυρίζεται ο Σύνδεσμος των Tour Operators της Ευρώπης (ETOA), κάθε τουρίστας, σε μια ομάδα 40 ατόμων, θα κληθεί να πληρώσει 33 ευρώ σε φόρους για μια διανυκτέρευση. Χαρακτηρίζει δε ως απειλή την εν λόγω πρόταση για όσους δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, αφού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακύρωση κάποιων προπληρωμένων ταξιδιωτικών συμβολαίων του επόμενου έτους, καθώς οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν μόλις τρεις μήνες για να ενσωματώσουν το επιπλέον κόστος.
«Πρόκειται για ένα ακόμη κόστος το οποίο καθιστά τη Ρώμη ένα ακριβό και απρόβλεπτο προορισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, τονίζοντας παράλληλα πως έχει ήδη επιβληθεί διπλασιασμός των φόρων διαμονής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. «Η αύξηση αυτή είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί αποτρεπτικά και να ωθήσει τις ομάδες των τουριστών να ταξιδέψουν με τις υπάρχουσες δημόσιες μεταφορές στις διάφορες τοποθεσίες στο κέντρο της Ρώμης, μια κίνηση όμως που είχε καταστροφικές συνέπειες στο Ιωβηλαίο του 2000. Αντί να αντιμετωπίζονται ως μέρος του προβλήματος, τα ταξίδια με πούλμαν θα πρέπει να θεωρηθούν ως λύση και ως επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς».
Σε ξεχωριστές δηλώσεις ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΟΑ, Tom Jenkins, αναφέρει πως η ανακοίνωση της αύξησης τον ίδιο μήνα με την υποψηφιότητα της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της Ρώμης και οι πραγματικές οργανωτικές της ικανότητες δε συμβαδίζουν. «Το 2015 ήρθαν πάνω από 15 εκατ. επισκέπτες, και ξόδεψαν πάνω από 5 δισ. ευρώ. Ένα μικρό ποσοστό αυτών χρησιμοποίησαν πούλμαν: σχεδόν 300 πούλμαν ανά ημέρα» πρόσθεσε ο κ. Jenkins, υπογραμμίζοντας πως το εν λόγω μέσο μεταφοράς αποτελεί την κορυφή και όχι τη βάση του παγόβουνου.