Η φορολογία έφερε «βουτιά» στην αισιοδοξία των Βρετανών επικεφαλής εταιρειών

Η φορολογία έφερε «βουτιά» στην αισιοδοξία των Βρετανών επικεφαλής εταιρειών
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διοικητικών Συμβούλων, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης έπεσε από το +7 του Ιουλίου στο -12, αντανακλώντας την αυξημένη ανησυχία για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα.

Η αισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατακόρυφα τον Αύγουστο, με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να ανησυχούν έντονα για τις πιθανές φορολογικές αυξήσεις που θα μπορούσε να επιβάλει η νέα κυβέρνηση των Εργατικών.

Το Ινστιτούτο Διοικητικών Συμβούλων ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης του παρουσίασε απότομη πτώση, πέφτοντας στο -12 από το υψηλό τριών ετών του +7 που είχε καταγράψει τον Ιούλιο. Ο δείκτης αυτός μετρά τη διαφορά σε ποσοστό μεταξύ εκείνων που είναι αισιόδοξοι για την οικονομία και εκείνων που είναι απαισιόδοξοι.

Η Anna Leach, επικεφαλής οικονομολόγος του IoD, δήλωσε ότι οι πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα και τις επικείμενες “φοροεπιδρομές” του φθινοπώρου έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Leach κάλεσε την κυβέρνηση να συνεργαστεί πιο στενά με τον επιχειρηματικό κόσμο για τα σχέδιά της που αφορούν την ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η έρευνα, που έγινε σε 715 ηγέτες εταιρειών, ανέδειξε την αυξανόμενη ανησυχία για τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εργατικό Κόμμα, που ανέλαβε την εξουσία μετά από μια σαρωτική νίκη στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αναμένεται να αυξήσει τους φόρους, καθώς κατηγόρησε την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση ότι άφησε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 22 δισεκατομμυρίων λιρών (28,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, έχει αποκλείσει αυξήσεις στους κύριους φόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο φόρος εισοδήματος, η εθνική ασφάλιση και ο ΦΠΑ. Ωστόσο, αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι στον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου θα μπορούσαν να αυξηθούν άλλες εισφορές, όπως ο φόρος κεφαλαιακών κερδών.

Ενώ ήταν στην αντιπολίτευση, οι Εργατικοί είχαν προτείνει μια σημαντική επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά φαίνεται ότι έχουν ανακαλέσει ορισμένα από αυτά τα σχέδια.

Η έρευνα του IoD έδειξε επίσης σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης των διευθυντών για τις προοπτικές των δικών τους εταιρειών, με τον δείκτη να πέφτει στο +23 τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το +36 του Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: