Η φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων αγγίζει το 90%, αλλά τα φυσικά πρόσωπα… δυσκολεύονται

Η φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων αγγίζει το 90%, αλλά τα φυσικά πρόσωπα… δυσκολεύονται
Tax and Vat concept. Government, state taxes concept. Businesman using calculator and laptop to complete Individual income tax return form online for tax payment. Data analysis, financial research. Photo: Shutterstock
Με σημαντική συνέπεια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εμφανίζονται οι επιχειρήσεις, καθώς το 90% καταβάλλει εμπρόθεσμα το φόρο εισοδήματος.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 90%, καταβάλλει εμπρόθεσμα το φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Από τα 2,027 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν, εισπράχθηκαν εμπρόθεσμα 1,839 δισ. ευρώ. Αντίθετα, τα φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται λιγότερο συνεπή, με την εμπρόθεσμη πληρωμή να διαμορφώνεται στο 75%, δηλαδή τρία στα δέκα ευρώ παραμένουν απλήρωτα, ενισχύοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες συνολικά έχουν φτάσει τα 107 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, το ποσοστό συμμόρφωσης κατρακύλησε ακόμη περισσότερο για τα φυσικά πρόσωπα, φτάνοντας στο 57%, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η φορολογική συνέπεια δοκιμάζεται ιδιαίτερα φέτος, με πολλούς αυτοαπασχολούμενους να λαμβάνουν υψηλότερα εκκαθαριστικά λόγω τεκμαρτής φορολόγησης, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ, το ποσοστό συμμόρφωσης ανήλθε στο 81%, με το Δημόσιο να εισπράττει εμπρόθεσμα 8,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10,078 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν για το επτάμηνο. Παρόμοια ήταν η εικόνα και τον Ιούλιο, με τις εισπράξεις ΦΠΑ να φτάνουν τα 1,395 δισ. ευρώ, δηλαδή το 80,77% των συνολικών οφειλών.

Αντίστοιχα, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 77,4%, με τους φορολογούμενους να καταβάλλουν 1,015 δισ. ευρώ από το συνολικό βεβαιωθέν ποσό των 1,310 δισ. ευρώ.

Σε γενικό επίπεδο, η φορολογική συμμόρφωση για το επτάμηνο ανήλθε στο 81,8% για τις βασικές φορολογικές υποχρεώσεις – ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων – αποδεικνύοντας πως 8 στους 10 φορολογούμενους παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: