Η Γαλλία αναμένει «τρύπα» 30 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μέχρι το 2035

Η Γαλλία αναμένει «τρύπα» 30 δισ. ευρώ από τις συντάξεις μέχρι το 2035
France, 2022-01-07. Savings illustration. Photograph by Thibaut Durand / Hans Lucas. France, 2022-01-07. Illustration d epargne. Photographie par Thibaut Durand / Hans Lucas. (Photo by Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Το συνταξιοδοτικό σύστημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα βυθίζεται σταθερά όλο και πιο βαθιά στο κόκκινο τις επόμενες δεκαετίες.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας θα βυθίζεται σταθερά όλο και πιο βαθιά στο κόκκινο τις επόμενες δεκαετίες, παρά την αναθεώρηση του 2023 για να διατηρηθεί στην επιφάνεια, προσθέτοντας σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο ευρώ στο βάρος του χρέους της χώρας, ανέφερε την Πέμπτη η δημόσια ελεγκτική υπηρεσία.

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού είχε ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ρίξει φως στα οικονομικά του συστήματος συνδικάτα και εργοδότες που επαναδιαπραγματεύονται τις αλλαγές στη βαθιά αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, η οποία αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

Η δυσοίωνη αξιολόγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αμβλύνει τα επιχειρήματα υπέρ της ανατροπής της μεταρρύθμισης του 2023, όπως θέλουν να κάνουν ορισμένα συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης της αριστεράς και της άκρας δεξιάς.

Η μεταρρύθμιση που υπέγραψε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε τότε εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες και εξάντλησε το πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς η κυβέρνηση χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο, όπου οι νομοθέτες θα την είχαν απορρίψει.

Ο επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά να απορρίψει τη μεταρρύθμιση, η οποία θα κόστιζε 13 δισεκατομμύρια ευρώ. «Αν νομίζετε ότι (η μεταρρύθμιση του 2023) είναι επαρκής, η απάντηση είναι όχι. Δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες», είπε ο Μοσκοβισί στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση της πολυαναμενόμενης έκθεσης.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης το 2023, η οποία εξακολουθεί να επιτρέπει στους Γάλλους να σταματήσουν να εργάζονται νωρίτερα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, θα βοηθήσει να διατηρηθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος σταθερό έως το 2030 περίπου στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένονται φέτος.

Όμως, ξεκινώντας από την επόμενη δεκαετία, το έλλειμμα των συντάξεων θα αυξηθεί σταθερά στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035 και θα διογκωθεί στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2045, καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων, ανέφερε η ελεγκτική υπηρεσία.

Η συσσώρευση των ελλειμμάτων χρηματοδότησης θα προσθέσει έως το 2045 ποσό ύψους 470 δισεκατομμύρια ευρώ στο ήδη σημαντικό βάρος του δημόσιου χρέους της Γαλλίας, εκτίμησε η ελεγκτική υπηρεσία.

Το μέγεθος του ελλείμματος αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης με τον Μπαϊρού να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι το έλλειμμα μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται στο σύστημα και των χρημάτων που καταβάλλονται φτάνει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις και οι μεταβιβάσεις για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο Μοσκοβισί παραμέρισε τέτοιες προσεγγίσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «κρυφό έλλειμμα», καθώς οποιοδήποτε έλλειμμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταλήγει να απορροφάται από τα οικονομικά της κυβέρνησης και, συνεπώς, από το δημόσιο χρέος.

Ο Μπαϊρού, επί μακρόν κεντρώος σύμμαχος του Μακρόν, δήλωσε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον οι όποιες αλλαγές δεν αφήνουν το συνταξιοδοτικό σύστημα βαθύτερα στο κόκκινο.

Συμφώνησε να ανοίξει εκ νέου το δυνητικά εκρηκτικό θέμα των συντάξεων, καθώς είχε ως στόχο να κερδίσει τη σιωπηρή υποστήριξη των Σοσιαλιστών για να επιβιώσει από τις ψήφους δυσπιστίας που θα καταθέσουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιθυμούν να τον ανατρέψουν.

Η ελεγκτική υπηρεσία δεν έδωσε σαφείς συστάσεις πολιτικής, αλλά κατέστησε σαφές ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα είχε τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο, εκτιμώντας ότι η αύξησή της στα 65 έτη θα απέφερε επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com