Η Γαλλία μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό πείραμα

Η Γαλλία μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό πείραμα
PARIS, FRANCE - JULY 08: A man is reading the 'The Parisien' newspper seen the day after the second round of the French legislative election in the 11th Arrondissement of Paris, on July 8, 2024, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την επόμενη μέρα στη Γαλλία.

Στον απόηχο των γαλλικών εκλογών ο γερμανικός Τύπος εκφράζει την ανακούφισή του για τη μη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν – αλλά και μία έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα.

«Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε ένα τολμηρό κοινοβουλευτικό πείραμα», σχολιάζει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Το δημοκρατικό ανάχωμα σταμάτησε τους δεξιούς λαϊκιστές – όμως αυτοί έχουν πλέον γερά θεμέλια στη χώρα. Και η οργή των ψηφοφόρων τους για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν. Η Γαλλία ψηφίζει Δεξιά, όμως σύντομα θα κυβερνάται από την Αριστερά».

Το μόνο σίγουρο επί του παρόντος είναι πως «η αναδιάρθρωση του γαλλικού κράτους πρόνοιας δεν πρόκειται να συνεχιστεί όπως την τελευταία επταετία. Παίρνοντας πολλά ρίσκα ο Μακρόν φιλελευθεροποίησε την αγορά εργασίας, έφερε μία τεράστια αύξηση στις θέσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και έκανε πιο ελκυστική τη Γαλλία οικονομικά. Και έτσι εξόργισε και τους δημοσίους υπαλλήλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν και ο στόχος να αποτραπεί μία πλειοψηφία της Ακροδεξιάς στο Κοινοβούλιο επετεύχθη, υπάρχει τώρα ένα νέο πρόβλημα: Ποιος, πώς και με ποιον θα κυβερνήσει τη χώρα», γράφει η Süddeutsche Zeitung. Στην Εθνοσυνέλευση «δεν υπάρχει καμία σαφής πλειοψηφία, το Γαλλικό Κοινοβούλιο είναι πιο διασπασμένο από ποτέ άλλοτε στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, από το 1958 δηλαδή. Επομένως, ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί από μόνος του πρόκληση – και το να αντέξει αυτή η κυβέρνηση, θα είναι η επόμενη πρόκληση».

Η εφημερίδα του Μονάχου εξηγεί δε πως «η Γαλλία δεν έχει καμία εμπειρία με κυβερνήσεις συνασπισμού, οι οποίες δεν προβλέπονται καν στο πολιτικό σύστημα. Και η Αριστερά καθιστά ήδη σαφές πως οι Μακρονιστές θα πρέπει να πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα για τη διαμόρφωση μίας συμμαχίας – για παράδειγμα να αποσύρουν τη μισητή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

Δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα απ’ όλη αυτήν τη σύγχυση να βγει κερδισμένη η Λεπέν: «Μία κυβέρνηση συνασπισμού που θα αντιδικεί για κάθε παράγραφο ενός νομοσχεδίου; Μία κυβέρνηση ειδικών που δεν θα έχει δημοκρατική νομιμοποίηση; Η Λεπέν θα ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο προς ίδιον όφελος. Πάντα με την ελπίδα πως στις προεδρικές εκλογές του 2027 θα υπάρξουν αρκετοί Γάλλοι που θα σκεφτούν: Γιατί να μη δοκιμάσουμε το RN;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com