Η Γαλλία πληρώνει τους οινοπαραγωγούς για να… καταστρέψουν τους αμπελώνες τους
- 30/08/2023, 17:14
- SHARE
Συνήθως οι οινοπαραγωγοί δεν εργάζονται για μήνες μόνο και μόνο ώστε τελικά το κρασί τους να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανική χρήση. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί στη Γαλλία φέτος χάρη στη μείωση της ζήτησης για κρασί από τους εγχώριους καταναλωτές, τις ασθενέστερες πωλήσεις στην Κίνα και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις εξαγωγικές αγορές.
Με τη βοήθεια της ΕΕ, η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να πληρώσει για «βοήθεια στην απόσταξη», όπως ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times, με το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας να πηγαίνει στις περιοχές του Μπορντό και του Λανγκεντόκ. Η διαδικασία περιλαμβάνει την απόσταξη της περίσσειας κρασιού σε αιθανόλη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρασκευής αρωμάτων, προϊόντων καθαρισμού και του υδροαλκοολικού τζελ που βρίσκεται στα απολυμαντικά χεριών.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα αποστακτήριο ότι η κυβέρνηση στοχεύει να στηρίξει τις τιμές του κρασιού και να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς «να βρουν νέες πηγές εσόδων», ανέφεραν οι FT. Οι αγρότες πρέπει «να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην κατανάλωση και να προσαρμόσουν την παραγωγή στη ζήτηση του αύριο», πρόσθεσε.
Όπως προβλέπει ένα άλλο πρόγραμμα, οι αγρότες αποζημιώνονται για την καταστροφή αμπελώνων, τη μετατροπή της γης σε δάση και την αγρανάπαυση. Στη Μπορντό, περίπου 1.000 αγρότες συμμετείχαν, οδηγώντας στην απομάκρυνση περίπου του 8% των αμπελιών της περιοχής, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. Άλλοι δημόσιοι πόροι βοηθούν τους αμπελοκαλλιεργητές να στραφούν σε άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ελιών.
Όπως ανέφερε το BBC, αυτό το Σαββατοκύριακο, η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε σε όλη την Ευρώπη – μεταξύ άλλων κατά 7% στην Ιταλία, 10% στην Ισπανία, 15% στη Γαλλία, 22% στη Γερμανία και 34% στην Πορτογαλία – από την αρχή του έτους έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή κρασιού σε ολόκληρη την ΕΕ αυξήθηκε κατά 4%.
Η κρίση του κόστους ζωής επίσης πλήττει τον κλάδο – η οποία συνδέεται με την άνοδο των τιμών της ενέργειας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– και έχει ωθήσει πολλούς Ευρωπαίους αγοραστές στο να γίνουν πιο φειδωλοί και να ξοδεύουν λιγότερα σε μη απαραίτητα είδη. Εν τω μεταξύ, η craft μπύρα και άλλα ποτά αποτελούν έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό.
Ωστόσο, η ζήτηση για κρασιά υψηλής ποιότητας έχει παραμείνει ισχυρή σε σύγκριση με τις φθηνότερες ποικιλίες κι έτσι ορισμένοι παραγωγοί στη Γαλλία επέλεξαν να μετακινηθούν στην αγορά, αντί να μετατρέψουν τη γη τους σε κάτι άλλο. Τον Φεβρουάριο, η Moët Hennessy, το τμήμα κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών της LVMH, προσέθεσε τον παραγωγό ροζέ της Προβηγκίας Château Minuty στο χαρτοφυλάκιό της, με ετικέτες πολυτελών κρασιών.
Όπως αναφέρει ο Guardian, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη υφίσταται «περίσσεια κρασιού». Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η υπερπαραγωγή κρασιού, υποκινούμενη από επιδοτήσεις, ώθησε την ΕΕ να μεταρρυθμίσει τις γεωργικές της πολιτικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
-
Από κρίση σε κρίση ακροβατεί η Κίνα – Αποκρύπτει το πραγματικό πρόβλημα το Πεκίνο
-
Ζοφερή πρόβλεψη από ΔΝΤ: Αύξηση ως 10% στους νεκρούς πολέμου λόγω κλιματικής αλλαγής
Πηγή: fortune.com