Η Γαλλία σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Η αβεβαιότητα των επενδυτών και η μετρημένη στάση της ΕΚΤ
- 23/06/2024, 14:10
- SHARE
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές προκλήσεις καθώς προετοιμάζεται για τις πρόωρες εκλογές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την πιθανή άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN). Οι εκλογές έχουν προκαλέσει σημαντική αστάθεια στις αγορές, με αποτέλεσμα μαζικές πωλήσεις γαλλικών κρατικών ομολόγων και πτώση του χρηματιστηρίου.
Η απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ήρθε μετά την απρόσμενη επιτυχία της RN στις ευρωεκλογές. Αυτή η πολιτική μετατόπιση προκάλεσε πτώση 6% στον δείκτη CAC 40 και πωλήσεις γαλλικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα γερμανικά ομόλογα.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπεν και η αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) προτείνουν ακριβά κυβερνητικά προγράμματα παρά το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού που ανέρχεται στο 5,5% του ΑΕΠ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η RN έχει σημαντικό προβάδισμα, ενώ το NFP ακολουθεί και η συμμαχία του Μακρόν υπολείπεται σημαντικά.
Οι προτάσεις των δύο κομμάτων για σειρά θεμάτων, όπως η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των τιμών ενέργειας και αύξηση των δημόσιων δαπανών έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα της Γαλλίας. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της πρόκλησης οικονομικής κρίσης ή της άμβλυνσης των αρχικών της προγραμμάτων.
Οι ανησυχίες για την οικονομία της Γαλλίας δεν περιορίζονται μόνο στους επενδυτές. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος διαβίωσης, με την ακρίβεια να αποτελεί το κύριο θέμα ανησυχίας για τους ψηφοφόρους. Παρά τον χαμηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ πληθωρισμό, οι τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία της χώρας κινδυνεύει από μια χρηματοπιστωτική κρίση εάν η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα χρειαστεί “σημαντικές επιπλέον προσπάθειες” για να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από την πλευρά της δεν σχεδιάζει να παρέμβει άμεσα στις αγορές ομολόγων της Γαλλίας, αφήνοντας την ευθύνη στους Γάλλους πολιτικούς να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Οι διακυμάνσεις στις αγορές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον δεύτερο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.
Η διοικητής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα έχει την υποχρέωση να ελέγχει τον πληθωρισμό και να στηρίζει τη σταθερότητα των τιμών. Παρά την αυξημένη αστάθεια, η ΕΚΤ είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια κρίση στην αγορά ομολόγων σε σύγκριση με την περίοδο της ελληνικής κρίσης το 2010.