Γιατί η Gen Z δεν αποδέχεται τα πανεπιστημιακά πτυχία ως δρόμο προς την επιτυχία
- 27/09/2023, 19:00
- SHARE
Οι φοιτητές έχουν διαφορετικές απόψεις για σημαντικά ζητήματα σε σχέση με τους γονείς τους. Το καυτό θέμα αυτής της εποχής είναι το ίδιο το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πολλούς νέους, το απαιτητικό τετραετές εγχείρημα δεν αξίζει πλέον τον κόπο.
Αυτό είναι η άποψη του Philip Cohen, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Maryland-College Park. Η γενικότερη στάση των σημερινών φοιτητών, λέει ο Cohen σε συνέντευξή του στο Fortune, είναι ότι η απόκτηση πτυχίου δεν αποτελεί πλέον εισιτήριο για ένα ασφαλές μέλλον, ακόμη και αν οι ίδιοι επέλεξαν να εγγραφούν.
Οι γονείς των σημερινών φοιτητών συχνά τους έλεγαν ότι η φοίτηση στο πανεπιστήμιο θα τους έδινε την ευκαιρία να εξασφαλίσουν μια ασφαλή θέση εργασίας, η οποία τελικά θα εξελισσόταν σε μια καρποφόρα καριέρα. Αυτό συνοδεύεται από τα κριτήρια αναφοράς της ιδιοκτησίας σπιτιού, της ύπαρξης χρημάτων για διακοπές, και της δυνατότητας παροχής φροντίδας για μια οικογένεια και για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς. Αυτό υποτίθεται ότι προσέφερε το αμερικανικό όνειρο, τουλάχιστον μέχρι που ήρθε η γενιά και το ανέτρεψε.
«Ιστορικά, μας έλεγαν: “Για 20 χρόνια μαθαίνεις, για 30 χρόνια ηγείσαι και ίσως για 20 χρόνια, αν είσαι τυχερός, αν ζήσεις αυτό το ψεύτικο αμερικανικό όνειρο, τότε θα καταφέρεις να ζήσεις”», δήλωσε ο Ziad Ahmed, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων JUV Consulting που εστιάζει στη Gen Z, στο συνέδριο Impact Initiative του Fortune την περασμένη εβδομάδα. «Η γενιά Z παίρνει το μικρόφωνο πίσω και λέει, “Όχι, διάολε. Θέλω να μαθαίνω, θέλω να ηγούμαι και θέλω να ζω ταυτόχρονα. Και μην τολμήσετε να μου πείτε το αντίθετο”».
Η ιδέα ότι το πανεπιστήμιο εξασφαλίζει την επιτυχία έχει διαβρωθεί, λέει ο Cohen στο Fortune. «Σίγουρα, η επιδίωξη της εκπαίδευσης και της σταδιοδρομίας εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλέστερο ποντάρισμα για το μέλλον σας», λέει, σημειώνοντας ότι τα εργασιακά αποτελέσματα και οι μισθολογικές βάσεις βελτιώνονται σημαντικά με κάθε ανώτερο πτυχίο. Αλλά αυτά τα υλικά οφέλη «απλώς δεν αποτελούν πλέον εγγύηση».
Αλλά ενώ οι φοιτητές του Cohen εξέφρασαν την απογοήτευση και το άγχος τους, το πανεπιστήμιο δεν έχει φύγει ακόμα από τη μόδα. Σε μια εθνική έρευνα της Harris Poll μεταξύ των αποφοίτων του 2023, το 90% δήλωσε ότι χαίρεται που πήγε στο πανεπιστήμιο και εξακολουθεί να πιστεύει ότι ένα πτυχίο είναι η καλύτερη ευκαιρία για ένα ισχυρό μέλλον. Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες -με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης- είπαν σε έρευνα της Wall Street Journal πέρυσι ότι τα οικονομικά οφέλη (ή οι δυνατότητες κέρδους) από την απόκτηση πτυχίου δεν αντισταθμίζουν το κόστος. Αυτό είναι ένα άλμα 40% σε σχέση με εκείνους που έλεγαν το ίδιο το 2013.
Η αλλαγή στη στάση μπορεί εν μέρει να οφείλεται στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να αποπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων που έχουν λάβει εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες. Το πανεπιστήμιο -είτε είναι απαραίτητο από άποψη αρχής είτε όχι- έχει γίνει ένα υπέρογκο έξοδο που επιβαρύνει περίπου τη μισή χώρα -σε σημείο που το κόστος δεν αξίζει τον κόπο για κάποιους.
Αλλά οι φοιτητές μπορεί επίσης να βλέπουν ότι οι εργοδότες εστιάζουν όλο και περισσότερο στο τι μπορούν πραγματικά να κάνουν οι εργαζόμενοι σε έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε πολλούς μεγάλους κλάδους, οι δεξιότητες αποκτούν μεγαλύτερη αξία από την παιδεία – και ο καθένας μπορεί να τις μάθει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Πώς η προσωπικότητα ενός CEO αντανακλάται στην εταιρική κουλτούρα
- Ζούμε στον κόσμο των baby boomers: Οι αποφάσεις τους θα επηρεάσουν το μέλλον των νεότερων γενεών
- Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που είναι πιο πιθανό να παραιτηθούν λόγω burnout
Πηγή: fortune.com