Η Γενιά Z βγαίνει στον επαγγελματικό στίβο: Τι πρέπει να γνωρίζετε
- 16/10/2017, 17:20
- SHARE
Γιατί οι παραδοσιακές μέθοδοι εκπαίδευσης αποτυγχάνουν και τι θα μπορούσε να τους κινητοποιήσει θετικά και να τους εμπνεύσει.
Ποιοι αποτελούν τη «Γενιά Ζ» και τι οφείλουν να ξέρουν οι εργοδότες για την ομαλότερη ένταξή της στον χώρο εργασίας; Φυσικά έχει αρκετά κοινά με την «Γενιά Υ», αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές.
Έχοντας αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο στην ένταξη της «Γενιάς Υ» και πάνω που η ενσωμάτωσή τους έχει επιτευχθεί (στο περίπου), οι μεγαλύτεροι της «Γενιάς Ζ» ξεκινάνε ήδη τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό στίβο και όπως είναι αναμενόμενο, νέες ανατροπές θα λάβουν χώρα στις εταιρείες που θα τους καλωσορίσουν.
Ας μάθουμε λίγα πράγματα για τη «Γενιά Ζ»
• Αποτελείται από όσους γεννήθηκαν στα μέσα του 90 με αρχές 2000 (1996-2010).
• Είναι η πιο εξοικειωμένη γενιά ως προς την χρήση των social media και όχι μόνο. Δεν έχουν αναμνήσεις από την ζωή τους χωρίς την χρήση τεχνολογικών μέσων για τη διασκέδασή τους, ενημέρωσή τους, καθώς και την εκπαίδευσή τους.
• Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως ενηλικιώθηκε (ενηλικιώνεται) εν μέσω κρίσης και πιθανότατα τα περισσότερα μέλη της είδαν τις οικογένειές τους να υποφέρουν οικονομικά ή τουλάχιστον κάποιες συνήθειες να κόβονται απότομα. Αποτέλεσμα αυτών των ξαφνικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους, είναι να δίνουν έμφαση στην εύρεση μιας σταθερής θέσης, όπως επίσης, είναι διατεθειμένοι να μείνουν σε μια εταιρεία αρκετά χρόνια (εφόσον πληρούνται και κάποιες άλλες προϋποθέσεις).
• Εν συνεχεία, έχοντας δει ότι ακόμα και το μεταπτυχιακό δεν εγγυάται (πλέον) μια θέση εργασίας, επιλέγουν να μπουν άμεσα στον επαγγελματικό στίβο και εκ των υστέρων να δουν αν θα επενδύσουν σε περαιτέρω εκπαιδευτική κατάρτιση και προς ποια κατεύθυνση.
• Παρόλο που οι νεότεροι μελλοντικοί συνεργάτες μας ξέρουν να χειρίζονται κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Twitter, Instagram (κ.α.) καλύτερα από τους παλαιότερους, έχουν περισσότερη αίσθηση της ιδιωτικότητάς τους ως προς τη χρήση των social media και επιδιώκουν να υπάρχει προσωπική επαφή με τα άτομα που τους ενδιαφέρουν.
Αν είστε λοιπόν εργοδότης και σας ενδιαφέρει να προετοιμαστείτε εγκαίρως για την ένταξη της επόμενης γενιάς στην εταιρεία σας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:
1. Δεδομένου ότι έχουν μάθει να ενημερώνονται σε δευτερόλεπτα για οποιοδήποτε συμβάν από εδώ έως την Ανταρκτική, να βλέπουν άμεσα αποτελέσματα από οτιδήποτε έχουν πει, κάνει, δημιουργήσει, για αυτή τη γενιά είναι πάρα πολύ σημαντικό η άμεση ανατροφοδότηση (Feedback). Είτε τους δώσετε να τρέξουν μια social media καμπάνια, είτε να γράψουν ένα κομμάτι κώδικα για κάποιο project, θέλουν να γνωρίζουν τι έκαναν σωστά και τι έκαναν λάθος, ώστε να βελτιώνονται αναλόγως. Οι τακτικές ενημερώσεις της προόδου τους μέσα σε οποιαδήποτε ομάδα δεν θα είναι αρκετές. Σύμφωνα με την Blake B. Johnson, όσες εταιρείες έχουν επιτύχει μακροχρόνιες συνεργασίες με τις νεότερες γενιές οφείλεται στην διαφάνεια των managers, τόσο για τα θετικά της απόδοσης ενός μέλους, όσο και για τα αρνητικά. «Όταν ξέρεις ποια είναι η θέση σου στο ευρύτερο οικοσύστημα είσαι πολύ πιο προσεκτικός πως η δουλειά σου επηρεάζει την υπόλοιπη ομάδα».
2. Με αφορμή το προηγούμενο σχόλιο, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα η ανάγκη που έχουν να νιώθουν «υπεύθυνοι» (accountable) για κάποιο project. Δώστε τους την ευκαιρία να γνωρίζουν εξαρχής ποιος είναι ο στόχος του project και αφήστε τους να δημιουργήσουν (ας γίνουν και κάποια λάθη). Η αίσθηση εμπιστοσύνης προς το άτομό τους θα τους ωθήσει να προσπαθήσουν κάθε φορά και περισσότερο. Τι καλύτερο από έναν υπάλληλο που έχει κίνητρο να δουλέψει;
3. Σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, οι νέοι συνάδελφοί μας έρχονται να μπουν στον εργασιακό στίβο με ανταγωνιστική (εποικοδομητική) διάθεση. Όπως προαναφέραμε, ενηλικιώνονται εν μέσω κρίσης και έχουν δει πόσο πρέπει να παλέψεις για να επιδιώξεις αυτό που θέλεις. Αναγκαστικά είναι πιο σοβαροί και πιο ώριμοι σε σχέση με τους προηγούμενους που δεν ήρθαν αντιμέτωποι με τέτοια ύφεση τα χρόνια πριν ξεκινήσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
Πώς όμως μπορεί κάποιος να επιτύχει την σωστή ένταξή τους, ενώ οι δουλειές τρέχουν με ταχύτητα φωτός;
Η γενιά Ζ δεν έχει ανάγκη από κάποιον να την πιάσει από το χέρι και να την καθοδηγεί σε όλα. Όμως θέλουν να νιώθουν πως η εταιρεία ενδιαφέρεται τόσο για την επαγγελματική τους, όσο και την προσωπική τους εξέλιξη κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους.
Η εκπαίδευση της είναι με άλλα λόγια δυνατή χωρίς την απασχόλησή άλλων υπαλλήλων, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω νέων τεχνολογιών και εφαρμογών (για παράδειγμα εργαλεία παιχνιδοποίησης gamefication ή σοβαρά παιχνίδια serious games).
Επειδή η Γενιά Ζ είναι ανταγωνιστική και βρίσκει ενδιαφέρον στην σύγκρισή των επιτευγμάτων τους με άλλα μέλη της ομάδας, οποιαδήποτε εκπαιδευτική προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη αν προσφέρει ακριβώς αυτό. Δώστε τους badges, κύπελλα και πόντους για την σωστότερη, ταχύτερη, εξυπνότερη εκτέλεση των καθηκόντων μέσα από εκπαιδευτικές πλατφόρμες και τα αποτελέσματα δε θα σας απογοητεύσουν. Αν χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος gamification ή serious games, θα διαγωνιστούν για να ξεπεράσουν τα ρεκόρ που έχουν τεθεί από άλλους συναδέλφους, άρα θα αφιερώσουν χρόνο και ο στόχος της εκπαίδευσης θα επιτευχθεί.
Η θεματολογία και το περιεχόμενο είναι εξίσου σημαντικό να είναι καινοτόμα. Δηλαδή, η διαμόρφωση της παλαιωμένης παρουσίασης για gamification ή serious games δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καινοτομήστε, βάλτε νέα δεδομένα, όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει συμπεριληφθεί και η Γενιά Ζ.
Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα αφιερώσουν τον χρόνο που τους ζητάτε, ενημερώστε τους ποιος είναι ο στόχος της εκπαίδευσης και ζητήστε τους να συμμετέχουν στη δημιουργία του υλικού μαζί με συναδέλφους διαφορετικών γενεών. Έτσι και θα κοινωνικοποιηθούν με την ομάδα και το αποτέλεσμα θα έχει την έγκρισή όλων των μελών.
Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό, οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης επιλέξετε να υλοποιήσετε, θα πρέπει να είναι προσβάσιμη από το κινητό, μιας και αυτή η γενιά έχει την τάση να χρησιμοποιεί το κινητό για κυριολεκτικά οτιδήποτε (ακόμα και για να δουν ταινία διάρκειας 2 ωρών).
“H Δανάη Αντωνοπούλου είναι Ιδρύτρια της Pegneon , μιας καινοτόμας ελληνικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην αποτελεσματική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω Serious Games. Μητέρα ενός παιδιού, λατρεύει να τρέχει στο Μαραθώνιο και τον τελευταίο καιρό συμμετέχει σε τρίαθλο.”