Η γέννηση του SMS: Από μια χριστουγεννιάτικη ευχή σε επανάσταση επικοινωνίας

Η γέννηση του SMS: Από μια χριστουγεννιάτικη ευχή σε επανάσταση επικοινωνίας
Photo: pixabay.com
Το πρώτο SMS στάλθηκε το 1992, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στην ανθρώπινη δυνατότητα επικοινωνίας. Και όλα ξεκίνησαν μια χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1992, ο 22χρονος προγραμματιστής Νιλ Πάπγουορθ από το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε το πρώτο SMS στην ιστορία. Το λιτό μήνυμα «Merry Christmas» παραδόθηκε στον συνάδελφό του, Ρίτσαρντ Τζάρβις, μέσω της Vodafone, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της νέας τότε υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων.

Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι, τρεις δεκαετίες αργότερα, περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια SMS θα αποστέλλονταν καθημερινά παγκοσμίως, χωρίς καν να υπολογίζονται τα μηνύματα από εφαρμογές όπως το WhatsApp, το Messenger και το Telegram, που μετρούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αρχή, τα SMS περιορίζονταν σε 160 χαρακτήρες, γεγονός που ώθησε τους χρήστες να δημιουργήσουν σύμβολα και κώδικες για την έκφραση συναισθημάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για τα emojis. Το 1999, η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών δικτύων έφερε τα SMS σε ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Η εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας υπήρξε εξίσου εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τη GSMA, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως ξεπερνούν τα 5,6 δισεκατομμύρια, με προβλέψεις να φτάσουν τα 6,3 δισεκατομμύρια έως το 2030. Περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω smartphone, μετατρέποντας το κινητό τηλέφωνο σε εργαλείο επικοινωνίας, αγορών και ψυχαγωγίας.

Αυτή η επανάσταση είχε προβλεφθεί, έστω εν μέρει, από τον Ιταλό εφευρέτη Γουλιέλμο Μαρκόνι. Το 1932, μιλώντας στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη, ανέφερε: «Δεν είμαστε πολύ μακριά από τον καιρό μίας απολύτου ραδιοτηλεγραφικής επικρατήσεως. Πολύ σύντομα δεν θα έχομε ανάγκη να δεχόμεθα τη μεσολάβηση του σταθμού του ασυρμάτου. Ο καθένας από το σπίτι του θα μπορεί να συνεννοείται με πρόσωπα που είναι πολύ μακράν, εις την άλλην άκρη του κόσμου, και αυτό ασφαλώς θα είναι ένας παράδεισος και ευκολίας και οικονομίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: