Η Γερμανία μειώνει κατά 50% τη βοήθεια στην Ουκρανία, ακόμα και με τον «μπαμπούλα» του Τραμπ

Η Γερμανία μειώνει κατά 50% τη βοήθεια στην Ουκρανία, ακόμα και με τον «μπαμπούλα» του Τραμπ
06 December 2023, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) waits for the Belgian King in front of the Federal Chancellery. The Belgian royal couple have come to Germany for a three-day state visit. Photo: Sebastian Christoph Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η γερμανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ το 2025 από περίπου 8 δισ. ευρώ το 2024.

Η Γερμανία θα μειώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το επόμενο έτος, ακόμη και με την πιθανότητα να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και να περιορίσει τη στήριξη προς το Κίεβο.

Η γερμανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα μειωθεί στα 4 δισ. ευρώ το 2025 από περίπου 8 δισ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με σχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 που είδε το Reuters.

Το Βερολίνο ελπίζει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών της αναγκών με τα δάνεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα έσοδα των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που συμφωνήθηκαν από την G7 και ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για εξοπλισμούς δεν θα χρησιμοποιηθούν πλήρως.

Η Ουάσινγκτον πίεσε να «φορτώσει μπροστά» τα δάνεια ώστε να δοθεί στην Ουκρανία ένα μεγάλο εφάπαξ ποσό τώρα.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν με την ιδέα αυτή εν μέρει επειδή μειώνει την πιθανότητα η Ουκρανία να στερηθεί κεφαλαίων εάν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο Τραμπ επέλεξε τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αντιτίθεται στη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπιση της ηπείρου, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του.

Ο Τραμπ προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από δυτικούς αξιωματούχους επειδή άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προστάτευε τις χώρες που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες και θα ενθάρρυνε ακόμη και τη Ρωσία να τους επιτεθεί.

Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή έχει επανειλημμένα χάσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% της οικονομικής της παραγωγής για την άμυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com