Η γερμανική oικονομία σε κρίση – Σημάδια στασιμότητας και ανάγκη για δραστικές μεταρρυθμίσεις

Η γερμανική oικονομία σε κρίση – Σημάδια στασιμότητας και ανάγκη για δραστικές μεταρρυθμίσεις
Photo: pixabay.com
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεσες πολιτικές αλλαγές και επενδυτικά κίνητρα για να ανατραπεί η δυσμενής κατάσταση.

Οι επιχειρηματικές προοπτικές της Γερμανίας παρέμειναν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά το σταμάτημα της ανάκαμψης στις αρχές του έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo μειώθηκε ελαφρώς στο 86,8 τον Αύγουστο, από 87 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν 85,8, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Παράλληλα, ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών παρουσίασε επίσης πτώση.

«Η γερμανική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουέστ, επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν τόσο στον μεταποιητικό τομέα όσο και στις υπηρεσίες. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Φουέστ ανέφερε ότι η οικονομία έχει βρεθεί σε στασιμότητα για αρκετό καιρό και η κατάσταση επιδεινώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αισιοδοξία για ανάκαμψη της Γερμανίας το 2024 έχει μειωθεί, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες δεν αυξήθηκαν όπως αναμενόταν και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο Παγκόσμιος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50 για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, δείχνοντας συρρίκνωση.

Η αρνητική αυτή εικόνα αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος έπεσε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο. Η Bundesbank προειδοποίησε για συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο Φουέστ τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, κάτι που απαιτεί αλλαγή πολιτικής με έμφαση σε επενδυτικά κίνητρα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

Μπορεί να υπάρξει κάποια βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τα επιτόκια. Μετά την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μία μείωση τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: