Η γερμανική βουλή «νίκησε» ακόμη και τον Σόιμπλε για τη δόση στην Ελλάδα
- 08/06/2016, 20:05
- SHARE
Σε ποια ζητήματα κόλλησε προσωρινά η διαδικασία της εκταμίευσης των χρημάτων, παρά τις προσπάθειες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιχείρησε να περάσει αθόρυβα την πρόταση για έγκριση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δεν κατάφερε όμως να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές. Το αίτημα απορρίφθηκε από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα.
Οι Γερμανοί βουλευτές, αν και αναγνώρισαν ότι είναι μικρός ο αριθμός των ζητημάτων που εκκρεμούν, απεφάνθησαν ότι η δόση θα εγκριθεί μόνο όταν υπάρξει έκθεση των τριών θεσμών ότι η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί.
Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από την Handelsblatt, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προωθούσε «κρυφό έμβασμα» προς την Ελλάδα. Στο εσωτερικό μέτωπο της Γερμανίας, που γίνεται όλο και σκληρότερο όσο πλησιάζουμε προς τις ομοσπονδιακές εκλογές, ακόμη και ο πανίσχυρος Σόιμπλε θα πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα πόσο αυστηρός είναι με τις χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις λιτότητας, που έχουν αναλάβει. Ακόμη και αν αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται ικανή να αλλάξει την πορεία προς την εκταμίευση της βοήθειας, αφού μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κλείσουν όλες οι γκρίζες ζώνες, μπορεί να ερμηνευθεί και ως προάγγελος της στάσης που θα κρατήσει η Γερμανία από το φθινόπωρο, όταν θα έχει αφήσει πίσω της το δημοψήφισμα για το Brexit και θα πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τους «απείθαρχους».
Η συμφωνία για την αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει, εκτός απροόπτου, έως την Πέμπτη ή την Παρασκευή σε επίπεδο EWG, όμως δύο ζητήματα, που χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως «ουρές» επιχειρείται να μεταφερθούν για αργότερα και έως την εκταμίευση της δόσης, στις 20 Ιουνίου. Πρόκειται για τη συμφωνία με την Deutsche Telekom για την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και για τη ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΑΙΠΕΔ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατεθούν οριστικά για το Σεπτέμβριο και να μπουν στη λίστα με τα ορόσημα, ωστόσο, οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι.