Η γυναίκα που θέλει να καταργήσει τα πλαστικά μπουκάλια
- 07/06/2015, 21:00
- SHARE
Έχει κερδίσει $10 εκατ. πουλώντας επαναχρησιμοποιούμενες μεταλλικές φιάλες και έχει στόχο να εξαφανίσει τις πλαστικές μέσα σε λίγα χρόνια.
Η Σάρα Κάους ήταν πάντα ευαισθητοποιημένη για το περιβάλλον, αλλά η αποφασιστική στιγμή ήρθε το 2009 όταν σε μια διάλεξη για τη λειψυδρία στον κόσμο και την επίδραση των πλαστικών στο οικοσύστημα, αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της.
Μέχρι τότε η Κάους έπινε νερό μόνο από το θερμός της το οποίο γέμιζε κάθε φορά από τον ψύκτη ή τη βρύση. Αλλά δεν της άρεσε ούτε το σχήμα τους ούτε η όψη τους. Επιπλέον, ως στέλεχος επιχειρήσεων, δεν ένιωθε άνετα να παίρνει μαζί της το θερμός που θα είχε μαζί της π.χ. και στο γυμναστήριο.
Έτσι το 2010 ίδρυσε τη S’well, μια σειρά θερμός από ανοξείδωτο ατσάλι που κρατούν το υγρό κρύο για 24 ώρες ή ζεστό για 12 ώρες. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από 4 εκατ. κομμάτια, είναι κερδοφόρος και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 400% από το 2013 στο 2014, φτάνοντας πέρσι τα $10 εκατ. Φέτος περιμένουν η αύξηση να είναι εξίσου εκθετική.
Το 2011 το περιοδικό της Όπρα Ουίνφρι συμπεριέλαβε τα S’well σε μια λίστα με «δημοφιλή καλοκαιρινά προϊόντα» αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις.
Έχοντας πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων και εμπειρία σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, δεν της ήταν δύσκολο να συντάξει το business plan. Το δύσκολο ήταν να καταλήξει στο design του μπουκαλιού, τα υλικά κατασκευής, τον τρόπο και το εργοστάσιο που θα το αναλάμβανε. Η ίδια επένδυσε 30.000 δολάρια από δικά της χρήματα και δεν χρειάστηκε εξωτερικό χρηματοδότη.
Η επιτυχία της S’well συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μπουκαλιών (περισσότερα από 50 εκατ. καταλήγουν στις αμερικανικές χωματερές κάθε χρόνο).
Σήμερα κυκλοφορούν σε 90 χρώματα και τρία μεγέθη με τιμές από 25 μέχρι 45 δολάρια. Πωλείται σε όλα τα μεγάλα καταστήματα, ενώ η Google τα προσφέρει δωρεάν στους interns της.
Η Κάους δεν ξεχνά τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό του προϊόντος της και έτσι πέρσι κυκλοφόρησαν φιάλες S’well με χρώμα που προσομοιάζει σε ξύλο. Για κάθε μία από αυτές που πωλείται, η εταιρεία φυτεύει ένα δέντρο στο δάσος. Το 2014 φύτεψε 20.000. Και, φυσικά, δεν ξεχνά ποτέ ότι απώτερος στόχος είναι να καταργηθούν εντελώς τα πλαστικά μπουκάλια.