Οι γυναίκες κατακτούν το Νταβός
- 18/01/2018, 19:45
- SHARE
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα προεδρεύσουν μόνο γυναίκες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Για πρώτη φορά στη 48χρονη ιστορία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ( WEF), στην ετήσια σύνοδό του στο Νταβός της Ελβετίας θα προεδρεύουν αποκλειστικά γυναίκες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC φέτος στο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ 23 και 26 Ιανουαρίου, θα προεδρεύσουν επτά γυναίκες, κάτι που αποτελεί μία απάντηση σε προηγούμενες επικρίσεις για την κυριαρχία των ανδρών στη διεξαγωγή του.
Μεταξύ των γυναικών που θα προεδρεύσουν είναι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύνουσα σύμβουλος της IBM Τζίνι Ρόμετι και η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.
Το WEF είχε δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν ότι από τη σύνοδος κορυφής του, την οποία παρακολουθούν πάνω από 2.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παγκόσμιοι ηγέτες και διαμορφωτές πολιτικής, έλειπε η εκπροσώπηση γυναικών. Έτσι προέκυψε ο όρος «άντρας του Νταβός», που αναφερόταν στους πλούσιους άνδρες από τις υψηλότερες τάξεις, οι οποίοι παρακολουθούσαν τη σύνοδο.
Η Σάρα Μπάροου, μία άλλη συμπρόεδρος του φετινού Φόρουμ, δήλωσε στο CNBC ότι ο «άνδρας του Νταβός» πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να προσέχει. «Ο άνδρας του Νταβός πρέπει να ακούει, αν ενδιαφέρεται για την οικογένειά του και ιδιαίτερα για το ερώτημα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για τις κόρες του», δήλωσε η Μπάροου που είναι γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ITUC).
Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός Σόλμπεργκ δήλωσε στο CNBC ότι αποτελεί τιμή για την ίδια που της ζητήθηκε να είναι συμπρόεδρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ φέτος. «Προσβλέπω στις συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες από τον επιχειρηματικό τομέα, την πολιτική και διάφορους Οργανισμούς για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να πάμε μπροστά τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας: «Από την πλευρά μου, ως πρωθυπουργού της Νορβηγίας, με απασχολεί ιδιαίτερα η ανάγκη να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη κοινωνία ευημερίας. Η δίκαιη ανάπτυξη είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας ισότιμα».
Οι άλλες γυναίκες που θα συμπροεδρεύσουν φέτος είναι η Ιζαμπέλ Κοσέρ, διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής ενεργειακής εταιρεία ENGIE, η Φαμπιόλα Γκιανιότι, γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN) με έδρα την Ελβετία και η Τσέτνα Σίνχα, ιδρύτρια και πρόεδρος ινδικού ιδρύματος, το οποίο στηρίζει γυναίκες επιχειρηματίες.
Το WEF ανέφερε ότι οι γυναίκες που θα συμπροεδρεύσουν θα «δώσουν ισχυρή φωνή σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, διασφαλίζοντας μία πολύπλευρη προσέγγιση στο πρόγραμμα και τελικά τον αντίκτυπο της ετήσιας συνόδου του 2018», προσθέτοντας ότι οι γυναίκες «αντιπροσωπεύουν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, διεθνείς οργανισμούς, την οργανωμένη εργασία, τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο καθώς και την κοινωνία των πολιτών και την κοινωνική επιχειρηματικότητα».
Ο οργανισμός World Economic Forum ιδρύθηκε το 1971 και έχει την έδρα του στη Γενεύη. Επιδίωξή του, όπως αναφέρει, είναι «η βελτίωση της κατάστασης του κόσμου», και πάγια πολιτική του οργανισμού είναι να μην συνδέεται με συγκεκριμένα συμφέροντα.
Δείτε ακόμη: Tι θα δούμε στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός