Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- 31/03/2019, 10:51
- SHARE
Η Σλοβακία, όπου η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα εξελέγη χθες Σάββατο στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα γίνει η όγδοη χώρα της ΕΕ από τις 28 όπου αρχηγός της κυβέρνησης ή του κράτους είναι γυναίκα.
Γερμανία. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ανέλαβε τέταρτη θητεία τον Μάρτιο του 2018 στην καγκελαρία, σημαντικά εξασθενημένη ωστόσο έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική της οικογένεια κατέγραψε ιστορικό χαμηλό. Χρειάστηκε πέντε μήνες για μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η πρώτη καγκελάριος στη γερμανική ιστορία έχει χαρακτηριστεί πολλάκις «η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο» από το περιοδικό Forbes.
Κροατία. Πρώην υπουργός Εξωτερικών, η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 2015. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος με λαϊκή ψηφοφορία στα Βαλκάνια.
Εσθονία. Η Κέρστι Καλιουλάιντ, άλλοτε μέλος του ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της χώρας. Εξελέγη από τα μέλη του κοινοβουλίου. Το αξίωμα πάντως είναι απλά τιμητικό.
Λιθουανία. Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρώην ευρωπαία επίτροπος, εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο του 2009 και οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία της, χωρίς δικαίωμα να διεκδικήσει νέα. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το αξίωμα στη χώρα.
Μάλτα. Η Μαρί-Λουΐζ Κολέιρο Πρέκα εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2014, κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού, που κρατά πάντως στα χέρια του ουσιαστικά το σύνολο της εξουσίας.
Ρουμανία. Η σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτής Βιόριτσα Νταντσίλα έγινε τον Ιανουάριο του 2018 η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης, όμως επίσης η τρίτη πρωθυπουργός μέσα σε επτά μήνες.
Ηνωμένο Βασίλειο. Δεύτερη γυναίκα που αναδείχθηκε πρωθυπουργός της χώρας της μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, η Τερέζα Μέι ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2016, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ. Με το αδιέξοδο για το Brexit να παραμένει απόλυτο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης έβαλε προ ημερών στο τραπέζι την παραίτησή της για να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, προοπτική πάντως εξαιρετικά αβέβαιη.
Αλλού στην Ευρώπη, γυναίκες ασκούν επίσης την εξουσία στη Νορβηγία (Έρνα Σόλμπεργκ), στην Ισλανδία (Κάτριν Γιακομπσντότιρ), στη Γεωργία (Σαλομέ Ζουραμπισβίλι) και στη Σερβία (Άνα Μπρνάμπιτς).