Οι γιορτές φέρνουν…τρίτο κύμα κορωνοϊού και νέα μέτρα- Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown
- 07/01/2021, 11:05
- SHARE
Μπορεί η 11η Ιανουαρίου, ημέρα άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, να πλησιάζει, ωστόσο οι ειδικοί δεν φαίνονται καθόλου σίγουροι ότι αυτή θα είναι και η καταληκτική ημερομηνία του lockdown. Τις υγειονομικές αρχές «ταρακούνησαν», μάλιστα και οι χθεσινές εικόνες των Θεοφανείων, στις οποίες φάνηκαν πιστοί να συρρέουν σε εκκλησίες χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, με τους λοιμωξιολόγους να δηλώνουν ότι σε 2-3 εβδομάδες θα φανεί το αποτέλεσμα των χθεσινών συνωστισμών στους ναούς.
Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.
Αντιθέτως η εικόνα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν δείχνει κάτι τέτοιο, καθώς πτωτική εξακολουθεί να υπολογίζεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Παρόμοιο αποτέλεσμα προκύπτει και από την σύγκριση των ημερήσιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, καθώς συνεχώς αυξητική είναι η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία σήμερα κατέγραψε 363 από τα συνολικά 816 κρούσματα. Αντιθέτως η Θεσσαλονίκη δίνει σταθερά κάτω από 100 κρούσματα, ενώ σήμερα οι ημερήσιες διαγνώσεις ήταν 95.
Φυσικά, ο αντίκτυπος του ρεβεγιόν και της κίνησης που σημειώθηκε την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα φανεί και τις επόμενες μέρες στις ημερήσιες εκθέσεις κρουσμάτων κορωνοϊού του ΕΟΔΥ.
Τριπλασιασμός ιικού φορτίου και κρούσματα λόγω γιορτών
«Το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις» δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, την Τρίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο αυξήσεις ήταν: Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.
Ο ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις. «Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα» εκτίμησε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Τόνισε, μάλιστα, πως η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα δυσκολέψει την κατάσταση. Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω».
Αυξητικές τάσεις μετά τις γιορτές δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ΕΟΔΥ
Η πρώτη ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα φάνηκε την Τρίτη, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19). Ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων καταγράφηκε στην Αττική (324):
- Ανατολική Αττική: 53
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 46
- Δυτική Αττική: 33
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 57
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 75
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 33
Σήμερα τα κρούσματα είναι ελαφρώς λιγότερα, χωρίς ωστόσο η διαφορά να είναι δραματική.
Ανησυχία για τις επόμενες, κρίσιμες, μέρες
«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας»: το μήνυμα αυτό έστειλε η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στον εορτασμό των Θεοφανίων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κ. Γκάγκα σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε». Αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων, είπε πως όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές –κάτι που χαρακτήρισε φυσιολογικό. Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο». Εξήγησε δε, πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ερωτηθείς για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και το πώς θα κυλήσουν με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας εκτίμησε ότι θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο. «Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορωνοϊό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων». «Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Γεραπετρίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, άφησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανείων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανείων, και την απόκλιση – όπως ανέφερε- από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι πολύ διακριτοί. Χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.
Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.
Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.
Καπραβέλος: Έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα
Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα κορωνοϊού και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Και θα είναι χειρότερα, πολύ χειρότερα. Με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος, ενώ εξήγησε ότι «η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ».
«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία, ώστε να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και τη βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε.
Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα: πρώτον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει, δεύτερον ποτέ έπρεπε να γίνει και τρίτον ποιοι ευθύνονται. Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.
Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown
«Ο καθένας πρέπει να παίρνει την ευθύνη του σε αυτή τη φάση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στις χθεσινές εικόνες στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιοχές σε έξαρση, υπάρχουν κόκκινες ζώνες που εναλλάσσονται και που μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι σαν αναφλεγείς βόμβες που μπορεί να πυροδοτήσουν το σύστημα.
Εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των εορτών υπήρξε αύξηση της κινητικότητας κατά 30%.
Όπως είπε την Παρασκευή θα συνεδιάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ωστόσο αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου είναι καλύτερα να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα για μια ή δυο εβδομάδες ακόμη.
Ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι ο φόβος και η ανησυχία υπάρχουν συνεχώς με τα δεδομένα που υπάρχουν στην χώρα μας ενώ ήδη εμφανίστηκαν και κρούσματα με το νέο στέλεχος. «Βγαίνουμε από ένα lockdown και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο της κατά ζώνης λειτουργίας το click away.
«Καμπανάκι» από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ: Σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε τον «λογαριασμό» από τα Θεοφάνια
Προβληματισμένος για την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας μετά τις παραβιάσεις των μέτρων κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είπε ότι, «μετά από 2-3 εβδομάδες θα πληρώσουμε το λογαριασμό». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να «σκληρύνουν» τα μέτρα, έκανε σαφές ότι, «όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα, όταν υπάρχει βελτίωση θα χαλαρώνουν».
Όσον αφορά στην επάρκεια τεστ και εμβολίων ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Παναγιωτακόπουλος εκτίμησε ότι, «σιγά-σιγά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», παρατηρώντας ότι ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται ομαλά.
Τέλος, απαντώντας στο αν υπάρχει δυνατότητα να λάβει κάποιος τη δεύτερη δόση εμβολίου, από άλλη εταιρεία από αυτήν που έχει λάβει την πρώτη δόση, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που «δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα».
Δερμιτζάκης: Φοβάμαι μη γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα
«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα του κορωνοϊού» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με τη γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν», υπογράμμισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».
«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.