«Η γκρίζα ζώνη πριν το Grexit»

«Η γκρίζα ζώνη πριν το Grexit»

«Μόνο γρήγορη και ξεκάθαρη δεν θα είναι η διαδικασία του Grexit», γράφουν οι Financial Times.

«Ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο των 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη, θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους την στην ευρωζώνη, ανοίγοντας την πόρτα της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ που είχε στοιχειώσει την Ευρώπη το 2012», σημειώνουν οι Financial Times σε άρθρο τους για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτή η εξέλιξη.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται επίσης πως είναι πιθανό η χώρα μας να παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος ακόμη και στην περίπτωση που θα κυκλοφορεί σε αυτή παράλληλο νόμισμα: «Ένα πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ ευρισκόμενη ταυτόχρονα σε μια γκρίζα ζώνη που θα δοκιμάσει τις αντοχές των κανονισμών του ενιαίου νομίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση θα επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς για να αποτρέψει την εκροή καταθέσεων και θα εξέδιδε υποσχετικούς τίτλους (IOUs) στους πιστωτές και στους δημοσίους υπαλλήλους για να καλύψει την δημοσιονομική τρύπα».

Μεταξύ των βημάτων που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης από την ελληνική κυβέρνηση είναι ο κεφαλαιακός έλεγχος: «οι νόμοι της Ε.Ε. επιτρέπουν στις χώρες να επιβάλλουν προσωρινά όρια στις αναλήψεις με στόχο την διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας. Η διάσωσης της Κύπρου το 2013, για παράδειγμα, περιελάμβανε κεφαλαιακούς ελέγχους. Ελλείψει μιας οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί σε μια νομική διαμάχη, με εταιρείες και πρόσωπα να αμφισβητούν την νομιμότητα των μέτρων αυτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».