Η Goldman Sachs βάζει… φρένο στις προσδοκίες για μαζικό επαναπατρισμό κινεζικών κεφαλαίων

Η Goldman Sachs βάζει… φρένο στις προσδοκίες για μαζικό επαναπατρισμό κινεζικών κεφαλαίων
Photo: pixabay.com
Παρά την πρόσφατη άνοδο του γουάν, η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν τις τοποθετήσεις τους σε δολάρια.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να υπερεκτιμούν τα αποθέματα κινεζικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε γουάν είναι ένα ενδιαφέρον σημείο ανάλυσης. Η Goldman σημειώνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμες να εγκαταλείψουν τις τοποθετήσεις τους σε δολάρια, παρά την πρόσφατη ανατίμηση του γουάν. Η διαφορά επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και το αδύναμο εγχώριο κλίμα στην Κίνα, διατηρούν τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ελκυστικά για τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συσσωρευτεί από τους κινεζικούς εξαγωγείς από τα μέσα του 2022, ένα ποσό που είναι χαμηλότερο από άλλες εκτιμήσεις της αγοράς. Η τρέχουσα άνοδος του γουάν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, όπως η αλλαγή των εκτιμήσεων για τα επιτόκια της Fed και οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές, παρά από έναν ευρύ επαναπατρισμό κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν τω μεταξύ, η μεσοπρόθεσμη προοπτική της Goldman είναι ότι το γουάν πιθανότατα θα υποαποδώσει σε σχέση με άλλα μεγάλα νομίσματα, λόγω των αδύναμων εγχώριων θεμελιωδών μεγεθών της Κίνας. Αυτή η εκτίμηση έρχεται σε αντίθεση με άλλους αναλυτές που πιστεύουν ότι η επαναπατριστική ροή κεφαλαίων θα μπορούσε να ενισχύσει το γουάν σημαντικά.

Συνοψίζοντας, η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική για το πώς θα κινηθεί το γουάν, υπογραμμίζοντας ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τα δολάριά τους εκτός και αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το προφίλ της αγοράς αλλάζει δραματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: